Glad sommar!

Så var det dags för skolavslutningar, midsommarfirande och en efterlängtad sol- och badsäsong… ljuva juni är äntligen här! I detta blogginlägg kommer vi att presentera EUTOPIAS fortsatta arbete med karriärworkshops, lite smått och gott från breddad rekrytering och slutligen en liten sommarhälsning från oss!

“How to find a job in Sweden”

Den 25 maj höll jag och studentambassadören Uwe Fromm vårens andra karriär-webinarium för studenter på universiteten inom EUTOPIA-alliansen.

Titeln var ”How to find a job in Sweden” och föga förvånande var åhörarna främst internationella studenter som idag studerar på Göteborgs universitet. Frågorna flödade in och tiden flög förbi! Både Uwe och jag är väldans nöjda!

All information och anmälningsinstruktioner om dessa karriärworkshops hittar ni (och era studenter!) i LinkedIn-gruppen EUTOPIA Student Career Ambassadors.

/Sara

Bildbeskrivning: CV-checklista, från en Powerpointpresentation i Zoom

Ny i Sverige – Kul att vi når så många!

De digitala föredragen har gjort att vi kan nå så många fler presumtiva studenter vid ett och samma tillfälle. I början av juni höll jag i det sista föredraget innan sommaruppehållet med 104st åhörare. Det är kul att arbeta med målgruppen och kunna vara behjälplig i deras planering till att bli antagen till universitetet. Jag ser framemot hösten och att inleda den med ett föredrag om antagningsprocessen som antagningshandläggare kommer att hålla i.

/Emma

Nytt datum för sista fortbildningsseminarium våren 2021 och kommande seminarium

Det sista seminariet för våren 2021 blev flyttad till den 18 juni 2021, kl 9.00-12.00.  Seminariets tema är ”Karriärvägledning för doktorander”. Medverkar gör Mette Anthonsen (Career Service, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet) och Daniel Brandt (Forsknings- och innovationskontoret). Information och anmälan hittar ni här.

Vi flaggar även för höstens första seminarium som är planerat den 10 september 2021, kl 9.00-12.00. Boka detta datum redan nu! 

/Catherine och Thomas

Tack, och på återseende!

Ett år har gått alldeles för fort och om en vecka gör jag min sista arbetsdag på den allmänna vägledningen för den här gången. Mitt vikariat på Göteborgs universitet har varit både roligt och utmanande och jag har utvecklat mina IT-kunskaper så pass mycket att jag snart kan titulera mig som teknikproffs, åtminstone inom digital vägledning. Jag tycker att vi alla ska vara stolta över hur mycket vi ställt om och digitaliserat oss själva under denna tid.

Men även om det här året varit på distans, så är jag är oerhört glad och tacksam över att jag fått möjligheten att lära känna så fina och kunniga kollegor! Zoom och Teams är kanske inte så tokigt ändå! Nu är jag redo för lite sommarledighet och uppladdning inför höstens utmaningar! Med detta sagt tackar jag för mig och önskar er alla en trevlig sommar, på återseende!

/ Katarina

Bildbeskrivning: somrig blombukett


Breddad rekrytering och breddat deltagande:

Revidering av policy och handlingsplan för breddad rekrytering

I Utbildningsnämndens möte den 28 april informerar vice-rektor Fredrika Lagergren Wahlin att universitetet ämnar tillsätta en arbetsgrupp med uppdraget att genomföra en revidering av policyn för breddad rekrytering. Arbetet med revideringen planeras under hösten 2021.

Dialoger inom Lärosäten Väst

Göteborgs universitet fortsätter dialoger och etablera samverkan kring breddad rekrytering/breddat deltagande med kollegor inom Lärosäten Väst. Olika samverkansinitiativ utforskas eller startas inom bl.a. inkluderande mobilitet, pedagogisk utveckling, studentengagemang, validering samt olika typer av samverkan med externa aktörer inom området. Ta kontakt med oss i den centrala arbetsgruppen för breddad rekrytering om ni är intresserade av att medverka i någon av dessa samverkansinitiativ.

Samverkansprogram: Kompetensförsörjning och Livslångt lärande

Regeringen lanserade förra året fyra samverkansprogram med följande teman som grund: Näringslivets klimatomställning, Kompetensförsörjning och livslångt lärande, Näringslivets digitala strukturomvandling samt Hälsa och Life science. Inom Samverkansprogrammen möts och samverkar näringslivet, det civila samhället, akademin och offentliga aktörer för att kunna möta framtida utmaningar inom ovannämnda teman. I varje program har ett antal arbetsgrupper bildats och i samverkansprogrammet Kompetensförsörjning och Livslångt lärande har en arbetsgrupp med fokus på breddad rekrytering – mångfalds- och integrationsperspektiv, nyligen startats. Cecilia Christersson, vice-rektor på Malmö universitet är sammankallande för arbetsgruppen. Jag har haft kontakt med Cecilia Christersson, och avser att följa samt ta lärdom av arbetsgruppens arbete framöver. 

DURK projektet

Delningskultur för utbildning, rekrytering och kunskapsutveckling (DURK) är ett universitetsövergripande projekt som syftar till att skapa en ny hållbar modell och struktur för öppen, nätbaserad utbildning. Begreppet ”öppenhet” definieras här enligt Högskoleförordningen 11 kap. Med tanke på att dessa kurser skiljer sig från ordinarie nätbaserade kurser har även en liten arbetsgrupp bildats för att ge stöd till projektet genom att lyfta relevanta frågeställningar kring tillgänglighet, breddat deltagande och demokrati. Jag är sammankallande för denna arbetsgrupp. DURK ligger i linje med universitetets arbete med att främja breddad rekrytering, kompetensväxling och livslångt lärande. På DURK:s hemsida finns det en förteckning över de kurser som ska ges i höst. Titta gärna på dessa och notera vilken kurs ska genomföras på din fakultet.

Tacksam om ni kan höra av er och ge återkoppling ur tillgänglighets- och breddad rekryteringsperspektiv. 

”Conversing inclusion”- Studenter brevväxlar kring upplevelsen av inkludering

Inom ramen för universitetets arbete med breddad rekrytering och inkludering, kommer åtta studenter från Eutopia universiteten att brevväxla med varandra under sommaren för att dela med sig av sina erfarenheter av att studera på universitetet. Göteborgs universitet representeras i det här projektet av en student i Master in Communication på IT-fakultet. Projektet syftar till att utforska studenternas reflektioner och erfarenheter av breddat deltagande och inkludering/exkludering på sina respektive lärosäten. Resultat av projektet ska även presenteras som en konstnärlig utställning. Utställningen ska vara del av ett större evenemang nästa år kring temat ”Diversity and Inclusion” inom ramen för Eutopias arbete inom området breddad rekrytering och inkludering. Hör gärna av er till mig om ni är intresserade av ytterligare information kring EUTOPIAS arbete inom området breddad rekrytering och inkludering.

Bild från Kick off ”Inclusion work package” i Ljubljana 2020

En dag för kunskap om breddad rekrytering och breddat deltagande i höst

Den 27 oktober 2021 bjuder Include nätverket och Linnéuniversitet in till en digital temadag. Ta del av bl.a. inspirerande föreläsningar, samtal och paneldebatt kring temat: Att bli sedd, respekterad och bekräftad.  Program och anmälan finns på Linneuniversitetets hemsida.

/Catherine

En varm sommarhälsning!

Slutligen vill vi passa på att önska alla en varm och avslappnande semester så att vi kan vara utvilade och redo för höstens alla planerade och oplanerade händelser!

Bildbeskrivning: sommarkollage på fem medarbetare

– Ha en riktigt skön sommar!

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *