Bloggstart!

Sist på bollen startar vi nu en blogg. Detta blir vårt sätt att nå ut till våra vägledarkollegor på universitetet som eventuellt (förhoppningsvis?) är nyfikna på verksamheterna centralt. I detta första inlägg presenterar vi oss som står bakom bloggen och ger en introduktion till våra verksamheter.

Samordnarna

I bokstavsordning presenterar vi härmed oss som givits titeln samordnare, som arbetar med vägledningsrelaterade frågor på Sektionen för student- och utbildningsstöd vid Utbildningsenheten.

Catherine Gillo Nilsson

Drottning av breddad rekrytering och breddat deltagande, som utöver det roddar fortbildning för studievägledare och poppar upp som allmän vägledare under de stora ansökningsperioderna.

Emma Karlander

Till hälften är hon allmän studievägledare (året runt!) och till hälften har hon den korta och koncisa titeln ”samordnare av insatser för presumtiva studenter som är nya i Sverige”.

Sara Birgerson

Befattningsmässigt en exakt kopia av sin vapendragare Emma ovan.

Thomas Jonsson

Innehavare av sektionens mest spretiga tjänst, som vilar på fyra ben: 1) samordnare för Riksidrottsuniversitetet (RIU), 2) roddar fortbildningen ihop med Catherine, 3) förstärkande allmän vägledare två månader per år och 4) bollplank i studentjuridiska frågor.

Där har ni laguppställningen, vilka är då våra verksamheter som vi framöver kommer blogga om?

Verksamheterna

Breddad rekrytering och breddat deltagande

Arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande pågår över hela universitetet. Vår (läs: Catherines) roll i det hela är att samordna de universitetsgemensamma insatserna i området. Allt har sin utgångspunkt i vår policy och handlingsplan (kika gärna om det var längesen). Kortfattat handlar det om att faktorer såsom kön, socio-ekonomisk bakgrund, funktionsvariation, etnisk bakgrund och traditioner ska inte vara avgörande för en individs möjligheter att studera. Konkret omfattar arbetet åtgärder i olika sammanlänkade processer såsom rekrytering (med fokus på bl.a. att väcka tanken på högre utbildning), antagningsprocessen/tillträdesreglerna (t.ex. arbete kring alternativt urval), samt inkluderande studier (d.v.s. att ge studenter förutsättningar att lyckas. Exv. genom vägledning, pedagogiskt stöd, kompetensutveckling av vägledare, samverkansinlärning där ”äldre” studenter utbildas att ge stöd). Vi anordnar seminarier för att främja samarbete mellan olika instanser inom universitetets väggar. Själva samarbetar vi med både institutioner och fakulteter, samt andra enheter inom gemensamma förvaltningen. Väldigt trevligt är att arbetet också innebär en hel del samverkan med andra delar av samhället: intresseorganisationer, idrottsförbund, skolor, bibliotek, andra utbildningsanordnare m.m.

Allmän studievägledning

Sedan den 19 augusti 2019 har Göteborgs universitet återigen/äntligen en centralt placerad (organisationsmässigt) allmän vägledning läsåret runt. Vi erbjuder drop in och telefonsamtal för korta och konkreta frågor, samt bokade vägledningssamtal (på Rosenlundsgatan 4 alternativt på distans via zoom). Vår målgrupp är vilsna presumtiva studenter som inte vet vilket utbildningsområde deras hjärta klappar för. Alla frågor som rör specifika utbildningar hänvisar vi till våra duktiga vägledarkollegor runt om på universitetet. Alla frågor som rör behörighet och antagning hänvisas till Sektionen för antagning.

Insatser för nyanlända

Även arbetet med nyanlända drog igång i augusti. Där är vårt mål att motivera och underlätta vägen till universitetsstudier för de som är nya i Sverige med ambitionen att just studera. Det kan innebära att vi håller föredrag för en SFI-klass, men också att vi ordnar aktiviteter såsom mentorprogrammet Universitetsvän. Vi ser vinsten med att nå målgruppen i ett tidigt skede och vänder oss därför till de som har läst SFI D samt har minst en avslutad gymnasieexamen från sitt hemland. Vi kommer samarbeta mycket med andra spelare i denna verksamhet, så som Integrationscentrum i Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingens externa aktörer och SFI-anordnare.

Riksidrottsuniversitetet (RIU)

RIU möjliggör att elitidrottare kan studera utan att göra avkall på sin idrottskarriär. Studierna anpassas så långt det är möjligt efter de förutsättningar idrottaren har. Som RIU-student får de även tillgång till förmåner som exempelvis träningskort och idrottsmedicinskt stöd som har utvecklats inom det samarbete mellan idrott och akademi som pågår inom RIU.
Det vi (läs: Thomas) gör inom RIU är att träffa alla blivande RIU-studenter för att skriva överenskommelser. Han är med i projektgruppen för RIU, är sekreterare för styrgruppen Riksidrottsuniversitetet Göteborg (som är Göteborgs universitet och Chalmers), deltar i nationella samordnargruppen och ansvarar för studentrapportering till Riksidrottsförbundet. Han är även ett stöd för studievägledare i samtliga RIU-frågor som kan uppstå, så han är den du ska vända dig till i dessa frågor!

Sådär, nu är bloggen igång! Vi hörs framöver med ojämna mellanrum. Sist, men inte minst: lycka till i ansökningsomgången som nu har startat!