Sköna maj välkommen!

Nu fylls skogarna med vitsippor och gatorna av cyklister, skränande fiskmåsar och blommande körsbärsträd! – Äntligen har våren kommit till Göteborg och som vi längtat! I detta blogginlägg kommer vi att summera vårens ansökningsperiod, samt nyheter om breddad rekrytering, olika workshops och lite annat som händer på den allmänna studievägledningen framöver.  

Bildbeskrivning: Rosa tulpaner

Hur gick ansökningsperioden?

Trots att det känns som igår, så har vi helt plötsligt lämnat april bakom oss och bytt månad igen. Vi upplever att även ansökningsperioden gått väldigt snabbt, samt att vi kunnat möta vägledningsbehovet genom att satsa på god tillgänglighet. Även denna gång var vi fem studievägledare som erbjöd vägledning i olika former genom telefon och Zoom.

En rolig observation är att vi märker av att allt fler bokar in sig på 60 minuters vägledning via Zoom, vilket också bidragit till att vi diskuterat olika funktioner man kan använda i E-vägledning. Vi vill återigen tipsa om Zooms Whiteboard-funktion samt om Zooms ”Annotate” som är en funktion som kan bidra till att skapa interaktion i det digitala vägledningssamtalet! En annan rolig reflektion är att vi märkt att allt fler presumtiva studenter hittar till Zoom drop in vilket är väldigt roligt och vi hoppas att det håller i sig vårterminen ut.

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Bildbeskrivning: Rosa tulpaner

Ny i Sverige – Bli lärare

Att hålla informationspass om vägen till universitetsstudier är något som sker löpande under terminen. Men efter att ha skuggat Uppsala universitet samt SLU och sett hur de möter målgruppen så väcktes nya idéer med fler fokusområden. Ungefär i samma veva blev vi på allmänna studievägledningen kontaktade av yrkeslärarprogrammet som hade skapat ett digitalt föredrag för att nå presumtiva studenter. Ett jättebra initiativ tänkte jag, som också marknadsförde deras föredrag i mitt kontaktnätverk med SFI-verksamheter, Korta vägen, Folkhögskolor, Integrationscentrum m.fl.  Samtidigt med marknadsföringen så frågande jag även verksamheterna om vilka lärarutbildningar som efterfrågandes mest av målgruppen. Jag fick positiv respons tillbaka med information att ämneslärarprogrammet, grundlärarprogrammet, förskollärarprogrammet samt ULV och KPU som främst efterfrågande av målgruppen. Sagt och gjort, den 28:e april höll jag tillsammans med mina studievägledarkollegor ett informationspass om att studera till lärare. Vi hade som mest 46 st åhörare som ställde många och bra frågor.

Jag kommer innan terminen är slut att hålla i ytterligare ett allmänt informationspass om vägen till universitetsstudier och planeringen för höstterminen är redan igång.

Psst, för att avslöja lite vad höstterminen kommer att bjuda på så kommer vi att erbjuda ett föredrag med fokus på antagning.

/Emma

EUTOPIA CAREER – karriärworkshops för studenter

Inom ett av EUTOPIAS arbetspaket finns en grupp studentambassadörer som ordnar en serie karriärworkshops för alla våra studenter och alumner. Jag är mentor till Göteborgs universitets studentambassadör, och stöttar honom i de workshops han ansvarar för.

Den första av GU:s workshops ägde rum den 26 april, med titeln ”Expat life 1: administrative aspects of moving abroad”. 64 deltagare hörde bland annat en panel delge sina erfarenheter och Birgitta Karlén från Welcome Services hålla en presentation om Euraxess.

Nästa GU-skapade workshop äger rum den 25 maj. Titeln är ”How to find a job in Sweden”.

All information och anmälningsinstruktioner om dessa karriärworkshops hittar ni (och era studenter!) i LinkedIn-gruppen EUTOPIA Student Career Ambassadors.

/Sara

UKÄs tematiska granskning av breddad rekrytering

På uppdrag av regeringen, genomför UKÄ under 2021 en tematisk utvärdering av arbetet med breddad rekrytering vid landets universitet och högskolor. I samband med detta fick Göteborgs universitet senast den 3 maj 2021 lämna in en självvärdering utifrån ett antal breda frågeställningar inom områdena styrning och organisation och utformning, genomförande och resultat samt en bakgrundsbeskrivning av universitetets specifika försättningar för arbetet och en SWOT-analys. Uppdraget att bereda självvärderingen till rektor fördelades till utbildningsenheten. Självvärderingen med bilagor diskuterades i utbildningsnämnden, kvalitetsutskottet samt utskottet för utbildning på forskarnivå. Den presenterades även för universitetsledningens stab och fastställdes sedan av rektor torsdagen den 29 april 2021.  

/Catherine

Digital workshop: Nybörjarlektion i Somaliska

Göteborgs universitet i samverkan med Backa bibliotek, Biskopsgårdens bibliotek, Hammarkullens bibliotek och Vuxna i Lärande – stöd för vuxenstuderande på folkbiblioteken i Göteborg, bjuder in till en digital workshop med tema afrikanska språk och med fokus på somaliska. Workshopen går av stapeln onsdag den 5 maj kl 16.00.

Medverkar gör universitetslektor Morgan Nilsson, GU student Ahmed Sheikh samt medarbetare från utbildningsenheten och kommunikationsenheten vid Göteborgs universitet. Deltagarna kommer att få lära sig lite grundläggande fakta om somaliskan samt grundläggande ord och fraser. Under workshopen finns det även möjlighet att ställa frågor och samtala med andra deltagare kring dagens tema och att lära sig språk. Inom ramen för denna samverkan planeras även under hösten en workshop med tema film. 

/Catherine

Bildbeskrivning: Göteborgs hamn

Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll! – En inbjudan till studenter

Göteborgs universitet genom utbildningsenheten skrev under våren en överenskommelse med den ideella föreningen Nya Kompisbyrån (NKB). Överenskommelsen omfattar en samverkan kring aktiviteter för universitetsstudenter i Göteborg och deltagande ungdomar (18-25 år) inom projektet NKB Ung. Samarbetets övergripande syfte är att främja och bidra till ett jämlikt och inkluderande samhälle. Aktiviteten genomförs i samarbete med muséer i Göteborg och syftar bland annat till att skapa en mötesplats för utveckling och lärande inom relevanta kunskapsområden, att öka förståelse för varandras livsvillkor och ge deltagarna möjlighet till interkulturellt utbyte. 

Den 19 maj, 17:00–19.00 genomför GU och NKB eventet ”Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll!” i samarbete med Världskulturmuseet. Fyra högskolestudenter, s.k. NKB-Ung ambassadörer, står värdar för en spännande kväll med utställningen Korsvägar, quiz och Sveriges globala historia som har beröringspunkter med många kulturer. Utöver detta blir deltagande studenter också matchad med en ny kompis och få prata om resor, kultur och mycket mer! Sprid gärna denna inbjudan till era studenter.

Mer information och anmälan finns nu på Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll! | Göteborgs universitet (gu.se)

/Catherine

Utlånade till Pedagogiskt stöd

Under delar av höstterminen kommer ni eventuellt stöta på våra namn i nya sammanhang. Vi kommer båda att delvis lånas ut till samordning för pedagogiskt stöd. Detta för att täcka upp för glapp som uppstår mellan föräldralediga kollegor och vikarier. För att täcka upp framför allt Saras bortavaro från den allmänna studievägledningen tas en vikarie in. 

Vi ser fram emot denna lärorika termin!

/Sara och Thomas

Bildbeskrivning: vitsippor i gräset

Det finns platser kvar till nästa fortbildning!

Slutligen vill vi passa på att påminna om vårt sista fortbildningsseminarium för studievägledare vid Göteborgs universitet.

Titel: Karriärvägledning för doktorander
Datum och tid: fredagen den 11 juni, kl 9.00-12.00. 

Information och anmälan finns att läsa om här:

Karriärvägledning för doktorander  
 https://kompetensutveckling.gu.se/seminar/detail/4319  

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *