Dags att gå vidare

Hösten 2021 innebär både ett avslut och en nystart. Spännande va?! Nyheten är något som vi ser framemot och som kommer att göra det enklare för oss studie- och karriärvägledare vid universitet att kommunicera.

Bloggen säger hejdå, Teams säger hej

Det är snart två år sedan vi startade bloggen där syftet var att nå ut till våra studievägledarkollegor på institution/fakultet, och berätta om vad var på gång inom breddad rekrytering och breddat deltagande, insatser för nyanlända, RIU och allmän vägledning. Med cirka tre inlägg per termin så har ni läsare kunnat få en inblick i våra olika verksamheter men det har också inneburit att vi endast kunnat ha en envägskommunikation och där vi har saknat en dialog med våra kollegor ute på institution och fakultet. Det är roligare att kunna inspirera varandra och få till ett bättre erfarenhetsutbyte och framförallt en kommunikationskanal som vi alla kan använda oss utav. Vi välkomnar därför er till en Teams-kanal för oss studievägledare och det må hända att det är vi som har skapat kanalen men den är lika mycket erat forum! Låt oss tillsammans skapa en plattform för stora och små frågor, delge varandra nyheter eller berätta om evenemang som ni eller vi har skapat.

Vi kommer i slutet av oktober att bjuda in er alla studievägledare till en Teams-kanal vid namn Universitets studievägledare. Tacka JA och låt konversationerna flöda. Skulle du upptäcka att din kollega saknas i teamet, så får ni gärna maila: emma.karlander@gu.se

/ Emma, Katarina och Sara

Bildbeskrivning: tecknad bild som föreställer ett skrivbord med en dator och en blomma.

Inkludering och Internationalisering: dialoger med Västra Balkan i Eutopia2050 WP5 

Bildbeskrivning: En grafisk karta över Europa och tillhörande informationstext från Eutopia.

Den fjärde Västra Balkans worshopen med tema Internationalisering går nu av stapeln den 11-12 oktober. Workshopen genomförs inom ramen för vårt arbete inom arbetspaketet som jag samordnar på GU i pilotprojektet Eutopia2050. Var med om en unik möjlighet för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med kollegor och studenter från universiteten i Västra Balkan, Warwick, Bryssel och Ljubljana! Välkommen!

/ Catherine

Höstterminen har kickat igång

Höstterminen har knappt hunnit dra igång, men redan nu har vi mycket att berätta om såsom Frihamnsdagarna med fokus på Breddad rekrytering och Welcome day för våra internationella studenter. Det bjuds också information om kommande aktiviteter och lite lästips.

Breddad rekrytering till högskolan på Frihamnsdagarna 2021
Den 3 september öppnades porten till Sveriges nya demokratisk arena för fria samtal: Frihamnsdagarna 3-4 september, 2021.  Vädret och stämningen var i topp! Viktigt och trevligt för GU att vara med i detta viktiga sammanhang.  Under första dagen hade universitetet AW med forskare med temat kunskapsresistens. Den 4 september var det dags för oss att samtala kring och belysa olika perspektiv på lärosätenas uppdrag om breddad rekrytering. Vi hade en engagerad publik på plats och även fått positiva reaktioner från de som följde oss hemifrån.  Jag tackar våra paneldeltagare (Camilla Sarner, Jimmy Sand, Mollie Wellander, Joel Sund, Sylvi Vigmo) för deras värdefulla insats i att lyfta olika perspektiv samt förklaringsmodeller och samtala för att bättre förstå uppdraget och utveckla arbetet. Vi ser förstås fram emot nästa års Frihamnsdagarna, med särskild tanke på att Göteborg fyller 400 år 2022!

Bildbeskrivning: en bild från Frihamnsdagarna 2021

Welcome Day för internationella studenter
Den 25 augusti var det dags för Göteborgs universitet att välkomna sina internationella studenter (båda de som är på plats i Göteborg och de som ska studera hos oss hemifrån)! De ca 800 studenter som deltog i den digitala versionen av Welcome day som organiseras av Welcome services gav programmet och evenemanget högt betyg. Min medverkan fokuserar på den akademiska aspekten av studier vid Göteborgs universitet. Redan nu planerar vi (Utbildningsenheten, International centre och Welcome services) en workshop efter den första läsperioden för att få återkoppling och föra en dialog kring dessa studenters upplevelse av studier vid Göteborgs universitet, inte minst ur inkluderingsperspektiv. Jag skickar inbjudan som ni kan sprida till era internationella studenter när det väl är dags!  


Vetenskapsfestival 2022
Som sagt sker ett stort jubileumsfirande i Göteborgs stad nästa år och det är inte en dag för sent att utforska vad vi kan bidra till nästa års upplaga av Vetenskapsfestivalen (publika programmet 3-8 maj 2022) med det mycket spännande temat ”Det okända”.  Universitetet är en av huvudmännen till Vetenskapsfestivalen.  Hör gärna av dig om du är intresserad av att bidra till evenemanget! Jag planerar ett möte ganska snart för att spåna kring olika idéer och förslag kopplade till uppdraget om breddad rekrytering/deltagande och inkludering!

/Catherine

Samverkansinlärning (SI)-metodhandledarutbildningar och workshop
Samverkansinlärning (SI) är en pedagogisk modell som bygger på metoden där studenter träffas regelbundet i små grupper  (sk. SI-möten) och lär sig tillsammans. En särskild utbildad ”äldre” student- en SI-ledare, faciliterar möten. För närvarande har Göteborgs universitet ett tiotal utbildade SI-metodhandledare.  En SI-metodhandledare utbildar och handleder verksamma SI-ledarna på institutionen/fakulteten. SI tillämpas av universiteten inom och utanför Sverige som en strategi för breddat deltagande.  Vid GU har SI genomförts på Naturvetenskapliga fakulteten och IT-fakultet.

Under hösten ges flera SI-metodhandledarutbildningar och workshopen ”Demystify SI” som en introduktion för de som vill veta vad SI är.  Se information på https://www.si-pass.lu.se/utbildning-och-ovriga-resurser/metodhandledarutbildning  
Ta gärna kontakt med mig om du vill veta mer om SI. 

/Catherine

GU söker nya studentambassadörer
Våra studenter har en viktig roll i vårt arbete med breddad rekrytering. De samtalar och bygger relationer med presumtiva studenter, långt innan det är dags för dem att göra studieval och  i olika samverkanssammanhang i samhället (t ex på kommunala bibliotek, muséer, konsthallar, ungdomsgårdar, skolor och idrotts-/föreningslokaler).  Det har varit en ära att arbeta ihop med dessa engagerade studenter och blivande samhällsaktörer. Deras medverkan i olika samverkansverksamhet är mycket uppskattad inom och utanför universitetet. Varje år rekryterar universitetet nya studentambassadörer och behöver er hjälp att nå ut till studenter i olika utbildningar och sprida information kring uppdraget som studentambassadör. Se https://studentportal.gu.se/examen-och-arbetsliv/studentambassador 

Bildbeskrivning: höst i Vasaparken

DURK-kurserna startar den 28 september
Nu startar de!  Universitetet sätter igång sex DURK-kurser inom skilda ämnen och på sex olika fakulteter i höst! Det är kurser som är öppna, nätbaserade och kostnadsfri för alla intresserade. Det är bl.a. ett sätt att sänka tröskeln för de som är intresserade av att studera och inte tidigare läst på universitet och/eller yrkesverksamma att skaffa ny eller ökad kunskap. Inom kort kommer mer information om kursregistrering, kursinnehåll och genomförandet mm på en särskild index webbsida (publiceras inom kort).  Hjälp oss då att sprida information om DURK-kurser!   

Arbetsgruppen Breddad rekrytering, Mångfald och Inkludering inom Samverkansprogrammet KLL
I förra bloggen nämnde jag regeringens fyra samverkansprogram som omfattar flera arbetsgrupper i varje samverkansområde. Inom samverkansprogram med fokus på Kompetensförsörjning och livslångt lärande (KLL) ingår den nya arbetsgruppen 9: Breddad rekrytering, mångfald och inkludering. Vi har precis startat gruppen och håller på med att utforma mål och syfte med arbetet som ska pågå till juni 2022.  I denna arbetsgrupp (såsom i alla samverkansprogrammen) ska akademi, näringslivet, offentlig sektor och det civila samhället samverka, och i detta fall  kring arbetet med att främja breddad rekrytering, mångfald och inkludering inriktad på kompetensförsörjning och livslångt lärande.  Arbetsgruppen 9 leds av Cecilia Christersson, vice-rektor för globalt engagemang och utmanings-baserat lärande vid Malmö universitet.   

EUTOPIA 2050 – WP5 om Breddad rekrytering och inkludering 
Vid GU samordnar jag arbetspaket 5 (WP5) med fokus på breddad rekrytering och inkludering inom EUTOPIA 2050 projektet.  Under hösten fortsätter arbetet kring att analysera kriterier och utforska områden för ”best practices” för inkludering,  utifrån den enkät som skickades ut till alliansens sex universitet i våras. Vid GU skickade in fakulteterna/institutionerna/gemensamma förvaltningen svar och nominerade sina ”best practices”. Fyra studenter från varje lärosäte kommer också senare i höst att medverka i det fortsatta WP5-arbetet med att bl.a. skapa verktygslåda och utforma vägen för implementering samt uppföljning  och rekommendationer.  Nästa EUTOPIA–vecka (den fjärde i raden) där ni kan ta del av vad som händer inom de olika fokusområdena inom EUTOPIA alliansens arbete är planerad under vecka 48. Mer information om detta kommer framöver!  Kontakta gärna GU:s projektgrupp om det är något ni undrar.


Våra kommande evenemang

  • Universitetet anordnar en digital workshop med tema Film,  i samarbete med kommunala bibliotek i Göteborg och  inom ramen för projektet Vuxna i Lärande den 9 november
  • Göteborgs universitet tillsammans med Världskulturmuseet och Nya Kompisbyrån arrangerar ett event på Världskulturmuseet under november-månad. Eventet ska vara en mötesplats för nya studenter i Sverige och etablerade studenter i Göteborg. Det blir en kväll med spännande föredrag, utställning och samtal med en ny kompis!  Jag återkommer med mer information och inbjudan som ni kan sprida till era studenter.  Återigen behöver vi tips från er när det gäller inspiratörer. Vi behöver lärare/forskare som kan sänka tröskeln inför fortsatta studier i olika forsknings- och utbildningsområden.  Ta gärna kontakt med mig och vi kan bolla med varandra kring ovan!  Tack så mycket på förhand.

Nya rapporter

/Catherine

Glad sommar!

Så var det dags för skolavslutningar, midsommarfirande och en efterlängtad sol- och badsäsong… ljuva juni är äntligen här! I detta blogginlägg kommer vi att presentera EUTOPIAS fortsatta arbete med karriärworkshops, lite smått och gott från breddad rekrytering och slutligen en liten sommarhälsning från oss!

“How to find a job in Sweden”

Den 25 maj höll jag och studentambassadören Uwe Fromm vårens andra karriär-webinarium för studenter på universiteten inom EUTOPIA-alliansen.

Titeln var ”How to find a job in Sweden” och föga förvånande var åhörarna främst internationella studenter som idag studerar på Göteborgs universitet. Frågorna flödade in och tiden flög förbi! Både Uwe och jag är väldans nöjda!

All information och anmälningsinstruktioner om dessa karriärworkshops hittar ni (och era studenter!) i LinkedIn-gruppen EUTOPIA Student Career Ambassadors.

/Sara

Bildbeskrivning: CV-checklista, från en Powerpointpresentation i Zoom

Ny i Sverige – Kul att vi når så många!

De digitala föredragen har gjort att vi kan nå så många fler presumtiva studenter vid ett och samma tillfälle. I början av juni höll jag i det sista föredraget innan sommaruppehållet med 104st åhörare. Det är kul att arbeta med målgruppen och kunna vara behjälplig i deras planering till att bli antagen till universitetet. Jag ser framemot hösten och att inleda den med ett föredrag om antagningsprocessen som antagningshandläggare kommer att hålla i.

/Emma

Nytt datum för sista fortbildningsseminarium våren 2021 och kommande seminarium

Det sista seminariet för våren 2021 blev flyttad till den 18 juni 2021, kl 9.00-12.00.  Seminariets tema är ”Karriärvägledning för doktorander”. Medverkar gör Mette Anthonsen (Career Service, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet) och Daniel Brandt (Forsknings- och innovationskontoret). Information och anmälan hittar ni här.

Vi flaggar även för höstens första seminarium som är planerat den 10 september 2021, kl 9.00-12.00. Boka detta datum redan nu! 

/Catherine och Thomas

Tack, och på återseende!

Ett år har gått alldeles för fort och om en vecka gör jag min sista arbetsdag på den allmänna vägledningen för den här gången. Mitt vikariat på Göteborgs universitet har varit både roligt och utmanande och jag har utvecklat mina IT-kunskaper så pass mycket att jag snart kan titulera mig som teknikproffs, åtminstone inom digital vägledning. Jag tycker att vi alla ska vara stolta över hur mycket vi ställt om och digitaliserat oss själva under denna tid.

Men även om det här året varit på distans, så är jag är oerhört glad och tacksam över att jag fått möjligheten att lära känna så fina och kunniga kollegor! Zoom och Teams är kanske inte så tokigt ändå! Nu är jag redo för lite sommarledighet och uppladdning inför höstens utmaningar! Med detta sagt tackar jag för mig och önskar er alla en trevlig sommar, på återseende!

/ Katarina

Bildbeskrivning: somrig blombukett


Breddad rekrytering och breddat deltagande:

Revidering av policy och handlingsplan för breddad rekrytering

I Utbildningsnämndens möte den 28 april informerar vice-rektor Fredrika Lagergren Wahlin att universitetet ämnar tillsätta en arbetsgrupp med uppdraget att genomföra en revidering av policyn för breddad rekrytering. Arbetet med revideringen planeras under hösten 2021.

Dialoger inom Lärosäten Väst

Göteborgs universitet fortsätter dialoger och etablera samverkan kring breddad rekrytering/breddat deltagande med kollegor inom Lärosäten Väst. Olika samverkansinitiativ utforskas eller startas inom bl.a. inkluderande mobilitet, pedagogisk utveckling, studentengagemang, validering samt olika typer av samverkan med externa aktörer inom området. Ta kontakt med oss i den centrala arbetsgruppen för breddad rekrytering om ni är intresserade av att medverka i någon av dessa samverkansinitiativ.

Samverkansprogram: Kompetensförsörjning och Livslångt lärande

Regeringen lanserade förra året fyra samverkansprogram med följande teman som grund: Näringslivets klimatomställning, Kompetensförsörjning och livslångt lärande, Näringslivets digitala strukturomvandling samt Hälsa och Life science. Inom Samverkansprogrammen möts och samverkar näringslivet, det civila samhället, akademin och offentliga aktörer för att kunna möta framtida utmaningar inom ovannämnda teman. I varje program har ett antal arbetsgrupper bildats och i samverkansprogrammet Kompetensförsörjning och Livslångt lärande har en arbetsgrupp med fokus på breddad rekrytering – mångfalds- och integrationsperspektiv, nyligen startats. Cecilia Christersson, vice-rektor på Malmö universitet är sammankallande för arbetsgruppen. Jag har haft kontakt med Cecilia Christersson, och avser att följa samt ta lärdom av arbetsgruppens arbete framöver. 

DURK projektet

Delningskultur för utbildning, rekrytering och kunskapsutveckling (DURK) är ett universitetsövergripande projekt som syftar till att skapa en ny hållbar modell och struktur för öppen, nätbaserad utbildning. Begreppet ”öppenhet” definieras här enligt Högskoleförordningen 11 kap. Med tanke på att dessa kurser skiljer sig från ordinarie nätbaserade kurser har även en liten arbetsgrupp bildats för att ge stöd till projektet genom att lyfta relevanta frågeställningar kring tillgänglighet, breddat deltagande och demokrati. Jag är sammankallande för denna arbetsgrupp. DURK ligger i linje med universitetets arbete med att främja breddad rekrytering, kompetensväxling och livslångt lärande. På DURK:s hemsida finns det en förteckning över de kurser som ska ges i höst. Titta gärna på dessa och notera vilken kurs ska genomföras på din fakultet.

Tacksam om ni kan höra av er och ge återkoppling ur tillgänglighets- och breddad rekryteringsperspektiv. 

”Conversing inclusion”- Studenter brevväxlar kring upplevelsen av inkludering

Inom ramen för universitetets arbete med breddad rekrytering och inkludering, kommer åtta studenter från Eutopia universiteten att brevväxla med varandra under sommaren för att dela med sig av sina erfarenheter av att studera på universitetet. Göteborgs universitet representeras i det här projektet av en student i Master in Communication på IT-fakultet. Projektet syftar till att utforska studenternas reflektioner och erfarenheter av breddat deltagande och inkludering/exkludering på sina respektive lärosäten. Resultat av projektet ska även presenteras som en konstnärlig utställning. Utställningen ska vara del av ett större evenemang nästa år kring temat ”Diversity and Inclusion” inom ramen för Eutopias arbete inom området breddad rekrytering och inkludering. Hör gärna av er till mig om ni är intresserade av ytterligare information kring EUTOPIAS arbete inom området breddad rekrytering och inkludering.

Bild från Kick off ”Inclusion work package” i Ljubljana 2020

En dag för kunskap om breddad rekrytering och breddat deltagande i höst

Den 27 oktober 2021 bjuder Include nätverket och Linnéuniversitet in till en digital temadag. Ta del av bl.a. inspirerande föreläsningar, samtal och paneldebatt kring temat: Att bli sedd, respekterad och bekräftad.  Program och anmälan finns på Linneuniversitetets hemsida.

/Catherine

En varm sommarhälsning!

Slutligen vill vi passa på att önska alla en varm och avslappnande semester så att vi kan vara utvilade och redo för höstens alla planerade och oplanerade händelser!

Bildbeskrivning: sommarkollage på fem medarbetare

– Ha en riktigt skön sommar!

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Sköna maj välkommen!

Nu fylls skogarna med vitsippor och gatorna av cyklister, skränande fiskmåsar och blommande körsbärsträd! – Äntligen har våren kommit till Göteborg och som vi längtat! I detta blogginlägg kommer vi att summera vårens ansökningsperiod, samt nyheter om breddad rekrytering, olika workshops och lite annat som händer på den allmänna studievägledningen framöver.  

Bildbeskrivning: Rosa tulpaner

Hur gick ansökningsperioden?

Trots att det känns som igår, så har vi helt plötsligt lämnat april bakom oss och bytt månad igen. Vi upplever att även ansökningsperioden gått väldigt snabbt, samt att vi kunnat möta vägledningsbehovet genom att satsa på god tillgänglighet. Även denna gång var vi fem studievägledare som erbjöd vägledning i olika former genom telefon och Zoom.

En rolig observation är att vi märker av att allt fler bokar in sig på 60 minuters vägledning via Zoom, vilket också bidragit till att vi diskuterat olika funktioner man kan använda i E-vägledning. Vi vill återigen tipsa om Zooms Whiteboard-funktion samt om Zooms ”Annotate” som är en funktion som kan bidra till att skapa interaktion i det digitala vägledningssamtalet! En annan rolig reflektion är att vi märkt att allt fler presumtiva studenter hittar till Zoom drop in vilket är väldigt roligt och vi hoppas att det håller i sig vårterminen ut.

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Bildbeskrivning: Rosa tulpaner

Ny i Sverige – Bli lärare

Att hålla informationspass om vägen till universitetsstudier är något som sker löpande under terminen. Men efter att ha skuggat Uppsala universitet samt SLU och sett hur de möter målgruppen så väcktes nya idéer med fler fokusområden. Ungefär i samma veva blev vi på allmänna studievägledningen kontaktade av yrkeslärarprogrammet som hade skapat ett digitalt föredrag för att nå presumtiva studenter. Ett jättebra initiativ tänkte jag, som också marknadsförde deras föredrag i mitt kontaktnätverk med SFI-verksamheter, Korta vägen, Folkhögskolor, Integrationscentrum m.fl.  Samtidigt med marknadsföringen så frågande jag även verksamheterna om vilka lärarutbildningar som efterfrågandes mest av målgruppen. Jag fick positiv respons tillbaka med information att ämneslärarprogrammet, grundlärarprogrammet, förskollärarprogrammet samt ULV och KPU som främst efterfrågande av målgruppen. Sagt och gjort, den 28:e april höll jag tillsammans med mina studievägledarkollegor ett informationspass om att studera till lärare. Vi hade som mest 46 st åhörare som ställde många och bra frågor.

Jag kommer innan terminen är slut att hålla i ytterligare ett allmänt informationspass om vägen till universitetsstudier och planeringen för höstterminen är redan igång.

Psst, för att avslöja lite vad höstterminen kommer att bjuda på så kommer vi att erbjuda ett föredrag med fokus på antagning.

/Emma

EUTOPIA CAREER – karriärworkshops för studenter

Inom ett av EUTOPIAS arbetspaket finns en grupp studentambassadörer som ordnar en serie karriärworkshops för alla våra studenter och alumner. Jag är mentor till Göteborgs universitets studentambassadör, och stöttar honom i de workshops han ansvarar för.

Den första av GU:s workshops ägde rum den 26 april, med titeln ”Expat life 1: administrative aspects of moving abroad”. 64 deltagare hörde bland annat en panel delge sina erfarenheter och Birgitta Karlén från Welcome Services hålla en presentation om Euraxess.

Nästa GU-skapade workshop äger rum den 25 maj. Titeln är ”How to find a job in Sweden”.

All information och anmälningsinstruktioner om dessa karriärworkshops hittar ni (och era studenter!) i LinkedIn-gruppen EUTOPIA Student Career Ambassadors.

/Sara

UKÄs tematiska granskning av breddad rekrytering

På uppdrag av regeringen, genomför UKÄ under 2021 en tematisk utvärdering av arbetet med breddad rekrytering vid landets universitet och högskolor. I samband med detta fick Göteborgs universitet senast den 3 maj 2021 lämna in en självvärdering utifrån ett antal breda frågeställningar inom områdena styrning och organisation och utformning, genomförande och resultat samt en bakgrundsbeskrivning av universitetets specifika försättningar för arbetet och en SWOT-analys. Uppdraget att bereda självvärderingen till rektor fördelades till utbildningsenheten. Självvärderingen med bilagor diskuterades i utbildningsnämnden, kvalitetsutskottet samt utskottet för utbildning på forskarnivå. Den presenterades även för universitetsledningens stab och fastställdes sedan av rektor torsdagen den 29 april 2021.  

/Catherine

Digital workshop: Nybörjarlektion i Somaliska

Göteborgs universitet i samverkan med Backa bibliotek, Biskopsgårdens bibliotek, Hammarkullens bibliotek och Vuxna i Lärande – stöd för vuxenstuderande på folkbiblioteken i Göteborg, bjuder in till en digital workshop med tema afrikanska språk och med fokus på somaliska. Workshopen går av stapeln onsdag den 5 maj kl 16.00.

Medverkar gör universitetslektor Morgan Nilsson, GU student Ahmed Sheikh samt medarbetare från utbildningsenheten och kommunikationsenheten vid Göteborgs universitet. Deltagarna kommer att få lära sig lite grundläggande fakta om somaliskan samt grundläggande ord och fraser. Under workshopen finns det även möjlighet att ställa frågor och samtala med andra deltagare kring dagens tema och att lära sig språk. Inom ramen för denna samverkan planeras även under hösten en workshop med tema film. 

/Catherine

Bildbeskrivning: Göteborgs hamn

Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll! – En inbjudan till studenter

Göteborgs universitet genom utbildningsenheten skrev under våren en överenskommelse med den ideella föreningen Nya Kompisbyrån (NKB). Överenskommelsen omfattar en samverkan kring aktiviteter för universitetsstudenter i Göteborg och deltagande ungdomar (18-25 år) inom projektet NKB Ung. Samarbetets övergripande syfte är att främja och bidra till ett jämlikt och inkluderande samhälle. Aktiviteten genomförs i samarbete med muséer i Göteborg och syftar bland annat till att skapa en mötesplats för utveckling och lärande inom relevanta kunskapsområden, att öka förståelse för varandras livsvillkor och ge deltagarna möjlighet till interkulturellt utbyte. 

Den 19 maj, 17:00–19.00 genomför GU och NKB eventet ”Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll!” i samarbete med Världskulturmuseet. Fyra högskolestudenter, s.k. NKB-Ung ambassadörer, står värdar för en spännande kväll med utställningen Korsvägar, quiz och Sveriges globala historia som har beröringspunkter med många kulturer. Utöver detta blir deltagande studenter också matchad med en ny kompis och få prata om resor, kultur och mycket mer! Sprid gärna denna inbjudan till era studenter.

Mer information och anmälan finns nu på Digital utställning, historia och ny kompis på samma kväll! | Göteborgs universitet (gu.se)

/Catherine

Utlånade till Pedagogiskt stöd

Under delar av höstterminen kommer ni eventuellt stöta på våra namn i nya sammanhang. Vi kommer båda att delvis lånas ut till samordning för pedagogiskt stöd. Detta för att täcka upp för glapp som uppstår mellan föräldralediga kollegor och vikarier. För att täcka upp framför allt Saras bortavaro från den allmänna studievägledningen tas en vikarie in. 

Vi ser fram emot denna lärorika termin!

/Sara och Thomas

Bildbeskrivning: vitsippor i gräset

Det finns platser kvar till nästa fortbildning!

Slutligen vill vi passa på att påminna om vårt sista fortbildningsseminarium för studievägledare vid Göteborgs universitet.

Titel: Karriärvägledning för doktorander
Datum och tid: fredagen den 11 juni, kl 9.00-12.00. 

Information och anmälan finns att läsa om här:

Karriärvägledning för doktorander  
 https://kompetensutveckling.gu.se/seminar/detail/4319  

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Hejdå vinter – välkommen vår!

Den här vintern har minsann rusat förbi och nu går vi äntligen mot ljusare tider. Det känns som att det var igår som vi deltog i utbildningsmässorna Saco och Kunskap & framtid, men nu är det knappt en månad kvar tills nästa studentmässa kickar igång och även ansökningsperiod står runt hörnet. För att försöka summera våra nyheter så har Ny i Sverige slagit rekord i antalet åhörare, Zoom drop in har fått en ny tid och våra studenter kan nu ansöka om RIU på forskarnivå.

Bildbeskrivning: Vinter i Slottsskogen

Digitala studentmässor

I november deltog vi på utbildningsmässorna Kunskap & framtid samt Saco. Den gemensamma bilden vi fick under höstens mässor var att det dels var väldigt roligt att testa någonting nytt. Vi anser också att det varit bra med en digital mässa då besökare som kanske inte skulle haft möjlighet att resa långt och delta fysiskt, nu kunde besöka mässorna digitalt.

Men utbildningsmässorna innebar också en hel del nytt att hålla reda på, vilket stundvis kändes rätt rörigt. Kommande digitala mässor kommer säkert att ha bättre framförhållning och planering vilket kan göra oss lite mer förbereda på all ny teknik.

I vår kommer Saco att anordna en digital uppföljningsmässa och vi räknar med många, spännande vägledningsfrågor! Vi hoppas att ni är lika taggade som oss inför Saco mässan den 17-18 mars!

/ Katarina

RIU – nu även på forskarnivå

Vi vill påminna om att det nu är möjligt för elitidrottande studenter på GU att bli RIU-student på forskarnivå. Universitetsstudierna anpassas efter de förutsättningar man har som elitidrottande student.

Läs här för mer information

Ta även del av artikeln med Jonatan som kombinerar studier på forskarnivå med elitidrott

/ Thomas

Bildbeskrivning: Vinter i Göteborg Samhällsvetenskapliga biblioteket

Projektet Street Games academy

I januari genomförde Göteborgs universitet en digital utbildning baseras på samverkansinlärning (SI), med fokus på pedagogiskt ledarskap för alla medverkande idrottsledare och studenter från fem lärosäten i regionen. Studenter från olika delar av Göteborgs universitet deltog i utbildningen. Vidare integreras även forskning i projektet under vårterminen. 

/ Catherine 

Samarbete med kommunala bibliotek

Under våren fortsätter vi samarbetet med kommunala bibliotek i Göteborg. Universitetet kommer att genomföra en digital interaktiv workshop och samtal i samarbete med kommunala bibliotek och inom ramen för projektet Vuxna i Lärande. Vårens tema är afrikanska språk och under höstterminen är temat filmisk gestaltning.

Hör gärna av dig om du vill medverka och/eller har tips på olika forskare/inspiratörer som kan medverka framöver. Tack på förhand. 

/ Catherine 

Ny i Sverige – Vägen till universitetsstudier

Nu efter snart ett år av hemmaarbete både för oss och för studenterna så har vi blivit vana vid digitala, tekniska lösningar. De digitala föredrag som jag höll i under förra våren och nu i höstas var långt ifrån lika välbesökta som de tidigare fysiska träffarna. Min upplevelse är att de presumtiva studenterna med utländska studiemeriter har behövt längre tid att vänja sig de tekniska lösningarna och det har heller inte varit lika lätt att nå dem med information.

Mitt täta samarbete med olika SFI-verksamheter, Korta vägen, Folkhögskolor, Integrationscentrum m.fl. har hjälpt till att minska glappet mellan Göteborgs universitet och målgruppen. I början av februari höll jag i det senaste digitala föredraget och fick då 96 stycken deltagare. Långt fler än vad jag ens hade kunnat drömma om. Det kändes som vi tillsammans med verksamheterna verkligen nådde fram med information, och att målgruppen också kände sig mer hemma med tekniken. YES!

Vårt Zoom drop in på måndagar har också specifikt marknadsförts till målgruppen vilket också har gett resultat att fler besöker oss med frågor om det svenska utbildningssystemet, vad Göteborgs universitet har att erbjuda mm.

Kul att få motivera och inspirera målgruppen till högre studier.

/ Emma

Ny tid för Zoom drop in

På tal om Zoom drop in så har vi förskjutit vår drop in tid från klockan 9.00–10.00 till 12.00–13.00 på måndagar. Vi hoppades på att den nya tiden skulle locka fler besökare och på bara några veckor har vi märkt av en ökning! Nu hoppas vi på att ännu fler väljer att ställa sina korta och konkreta frågor till oss under lunchtimmen.

/ Katarina

En varm julhälsning!

2020 har minst sagt varit ett ovanligt år. Vi har fått anpassa oss till att arbeta hemifrån och träffa kollegor och studenter i Zoom och i Teams. Men under det nya normala så krävs det att man försöker hitta små ljusglimtar för att lysa upp vintermörkret lite extra och vi ville därför önska er en underbar jul och ett fint gott nytt år! Vi passar även på att informera om kommande fortbildningar samt om vårens tematiska utvärdering av breddad rekrytering.

Kommande fortbildningstillfällen för studie- och karriärvägledare vid Göteborgs universitet

Vi har spikat följande datum för vårens fortbildningstillfällen, så att ni redan nu kan boka in dessa i kalendern:

12 februari 9:00–12:00
Den nya policyn och den egna handlingsplanen

22-23 april (lunch till lunch) 14:00-17:00 samt 9:00–12:00
Digitalisering i vägledning (teori och praktik)

11 juni 9:00–12:00
Karriärvägledning för doktorander

/Catherine och Thomas

Påminnelse!

Vi vill även påminna er om vår förfrågan till er och era chefer/arbetsledare om att ingå i nästa års referensgrupp för kompetensutveckling av studie- och karriärvägledare. Vi hoppas att ni vil vara med att utveckla programmet för kommande läsår. 

/Catherine och Thomas

Tematisk utvärdering av breddad rekrytering under våren

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har fått i uppdrag att genomföra en tematisk utvärdering av lärosätenas arbete med breddad rekrytering utifrån kravet från Högskolelagen 1 kap, 5§. Utvärderingen pågår fram till våren 2022 med upptaktsmöte den 25 januari 2021. I samband med denna utvärdering kommer lärosätena att skriva en självvärdering där de ska beskriva, analysera och värdera sitt arbete inom området. En viktig del är lärosätenas lärandeprocess och att få stöd i sitt utvecklingsarbete. Hör gärna av er och berätta vad ni gör i detta sammanhang. Arbetet med breddad rekrytering hänger även ihop med arbetet inom breddat deltagande och inkluderande studier. Tack på förhand. 

/Catherine

Ett lite annorlunda julkort

Slutligen vill vi önska er alla en trevlig julledighet och precis som under hela det här året, så tar vi till med nya kreativa lösningar för årets julkort!

För hur fotograferar man ett gäng medarbetare under en pandemi?

– På distans såklart!

God Jul och Gott Nytt år!

Bilden ovan föreställer ett julinspirerat kollage på fem medarbetare.

/Katarina, Emma, Sara, Thomas och Catherine

Hösten rusar iväg och året börjar gå mot sitt slut.

Tänk att vi redan är inne i slutet av november! Man undrar ju lite vart den här hösten tog vägen? Vi på den allmänna studievägledningen hade rustat upp för en hektisk ansökningsperiod, men även den blåste förbi och tog med sig en hel månad i ett svep. Nu när ansökningsperioden är över fortsätter uppdragen kring breddad rekrytering och breddat deltagande. Sara är äntligen tillbaka på jobbet och en spännande nyhet är att doktorander nu får ansöka till RIU.

Ansökningsperioden

Den kraftiga ökningen av sökande till landets högskoleutbildningar gav oss en föreställning om ett ökande vägledningsbehov under höstterminens ansökningsperiod. I år stod vi redo med fem vägledare som bemannade den allmänna studievägledningen och erbjöd vägledning på distans i form av telefonsamtal på 15 minuter respektive 40 minuter, vägledning via Zoom 40 minuter, samt drop in via Zoom.

Höll prognosen?
– Nej, ansökningsperioden blev inte lika stormig som vi hade förutspått, men vi har haft många vägledningssamtal och sammanfattningsvis en bra ansökningsperiod!

Vi har även märkt av att allt fler studenter börjat boka in vägledning via Zoom, vilket resulterat i att vi nu i november utökar Zoomtiden från 40 minuter till 60 minuter. Vi anser att Zoomverktyget är det närmaste vi kan komma ett fysiskt vägledningssamtal genom möjligheten att dela skärm, skicka filer och använda oss av olika vägledningsverktyg såsom Whiteboard, som blivit en personlig favorit.

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Back in business

Nu är jag åter i tjänst efter att ha förärats med ännu en son (Aste, född i mars och urgullig, tackar som frågar!). Jag arbetar 60% detta läsår och min arbetstid fördelas på följande arbetsuppgifter:

  • Studievägledning
  • Samordnare för de studieadministrativa handböckerna (för grund- och avancerad nivå respektive forskarnivå)
  • Samordnare för ett semiarbetspaket (4.2.2) inom EUTOPIA. Semiarbetspaketet handlar om att de sex samarbetande universiteten ska ha varsin karriärambassadör (en student, för GU:s räkning Uwe Fromm på Master’s Programme in European Studies) som ska sprida karriärinformation till övriga studenter. Uwe och jag ska arrangera karriärworkshops online för EUTOPIAs studenter. Uwe ska även delta på de andra universitetens workshops och sprida innehållet till GU-studenter. Projektet varar i 3 år, och under denna period ska varje universitet bidra med totalt fem workshops. Tips på innehåll i karriärworkshops som kan locka europeiska studenter mottages tacksamt!

/Sara

Representerar GU och Västsverige

Jag är GU:s representant i Västsvenska studievägledarnätverket (tillsvidare) och jag är Västsvenska studievägledarnätverkets representant i den Nationella samverkansgruppen för studievägledare (2020-2022). Så snart jag har något att delge från dessa grupperingar så informerar jag här i bloggen samt skickar ut till er studievägledare via formella och informella kontaktvägar.

Just nu kan jag informera om:

  • Nästa webbcafé äger rum den 7 december 13.00-15.00. Ingela Bergmo Prvulovic delger sin forskning kring karriärvägledning. Länk skickas ut när jag har den. Här hittar du tidigare webbcaféer.
  • Den årliga konferensen för vägledare på samtliga lärosäten kommer 2021 arrangeras av Malmö universitet 19-21 maj. För första gången kommer konferensen vara digital.
  • Bli gärna medlem i LinkedIn-gruppen för Studievägledare inom SV högskolor och universitet.

/Sara

Bilden är en skärmdump tagen från linkedin.com

Visste du att det nu även är möjligt för doktorander att bli Riksidrottsuniversitetsstudent?

Vid Göteborgs universitet är det möjligt för elitidrottare att förbereda sig för livet efter idrottskarriären samtidigt som de är aktiva i sin idrott. Det kommer nu även gälla forskarutbildningen.

Som elitidrottande forskarstudent (doktorand) vid Göteborgs universitet kommer det nu bli möjligt att ansöka om att bli Riksidrottsuniversitetsstudent (RIU-student). Som RIU-student får doktoranden möjlighet att anpassa forskarstudierna så långt som det är möjligt efter de förutsättningar som man har som elitidrottare. Dessutom ingår en unik elitidrottsmiljö och man får tillgång till en rad mervärden som stödjer den dubbla karriären.

Mer information kommer inom kort lanseras på Göteborgs universitets hemsida.

Studentambassadörer som även är RIU-studenter!

Två av Göteborgs universitets studentambassadörer är också RIU-studenter. Om du har frågor eller om du vill hänvisa vidare presumtiva RIU-studenter så går det bra att göra det till:

Viktoria Karlsson – viktoriafriidrott@gmail.com
Miguel Palm – miguel-madureira@hotmail.com

/Thomas

Tillsammans ska vi göra skillnad!

Nu tar GU initiativ till att sparka igång samarbetet inom Lärosäten Väst (GU, Chalmers, Högskolan Borås, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde) med fokus på ett antal utvalda områden kopplade till breddad rekrytering och breddat deltagande. Exempel på samverkansinitiativ just nu är befintliga projekt med fokus på samverkan med omgivande samhälle, studentinitiativ inom och utanför universitetet, akademiskt språkstöd samt pedagogisk utveckling med fokus på inkluderande studier.

Samverkan mellan Welcome services, International centre och Utbildningsenheten

Den 9 november genomförde Welcome services, International centre och Utbildningsenheten workshopen ”International Student Experience Workshop” digitalt. Inbjudan gick ut till internationella studenter (free-movers såväl som utbytesstudenter). Workshopens syfte är att skapa en mötesplats för internationella studenter, ge återkoppling och samtala kring deras upplevelser av att studera vid Göteborgs universitet. Under workshopen diskuterade deltagarna frågor som berör förberedelse och vägledning inför utlandsstudier, välkomnande och social inkludering, erfarenheter under studierna (kursintroduktion, undervisning och lärandet samt examination och utmaningar (t ex mötet med ny studiekultur och miljö, corona-anpassningar), och vilka stöd de är medvetna om. I samarbete med två internationella studenter, erbjöd även Utbildningsenheten och Welcome services en interaktiv workshop om bl.a. lärstilar och motivation under oktober månad. 

Har du en kandidat till ”goda exempel”?

Ett annat arbete som pågår är att identifiera goda exempel som görs inom breddad rekrytering, breddad deltagande och inkludering på olika nivåer och delar av Göteborgs universitet. Detta syftar till att kunna vidareutveckla kunskapen kring universitetets insatser inom detta fokusområde, samt sprida dessa exempel till andra intresserade inom och utanför universitetet. Hör gärna av dig om du har kandidater till ”goda exempel” från din institution/fakultet. 

 /Catherine