Höstterminen har kickat igång

Höstterminen har knappt hunnit dra igång, men redan nu har vi mycket att berätta om såsom Frihamnsdagarna med fokus på Breddad rekrytering och Welcome day för våra internationella studenter. Det bjuds också information om kommande aktiviteter och lite lästips.

Breddad rekrytering till högskolan på Frihamnsdagarna 2021
Den 3 september öppnades porten till Sveriges nya demokratisk arena för fria samtal: Frihamnsdagarna 3-4 september, 2021.  Vädret och stämningen var i topp! Viktigt och trevligt för GU att vara med i detta viktiga sammanhang.  Under första dagen hade universitetet AW med forskare med temat kunskapsresistens. Den 4 september var det dags för oss att samtala kring och belysa olika perspektiv på lärosätenas uppdrag om breddad rekrytering. Vi hade en engagerad publik på plats och även fått positiva reaktioner från de som följde oss hemifrån.  Jag tackar våra paneldeltagare (Camilla Sarner, Jimmy Sand, Mollie Wellander, Joel Sund, Sylvi Vigmo) för deras värdefulla insats i att lyfta olika perspektiv samt förklaringsmodeller och samtala för att bättre förstå uppdraget och utveckla arbetet. Vi ser förstås fram emot nästa års Frihamnsdagarna, med särskild tanke på att Göteborg fyller 400 år 2022!

Bildbeskrivning: en bild från Frihamnsdagarna 2021

Welcome Day för internationella studenter
Den 25 augusti var det dags för Göteborgs universitet att välkomna sina internationella studenter (båda de som är på plats i Göteborg och de som ska studera hos oss hemifrån)! De ca 800 studenter som deltog i den digitala versionen av Welcome day som organiseras av Welcome services gav programmet och evenemanget högt betyg. Min medverkan fokuserar på den akademiska aspekten av studier vid Göteborgs universitet. Redan nu planerar vi (Utbildningsenheten, International centre och Welcome services) en workshop efter den första läsperioden för att få återkoppling och föra en dialog kring dessa studenters upplevelse av studier vid Göteborgs universitet, inte minst ur inkluderingsperspektiv. Jag skickar inbjudan som ni kan sprida till era internationella studenter när det väl är dags!  


Vetenskapsfestival 2022
Som sagt sker ett stort jubileumsfirande i Göteborgs stad nästa år och det är inte en dag för sent att utforska vad vi kan bidra till nästa års upplaga av Vetenskapsfestivalen (publika programmet 3-8 maj 2022) med det mycket spännande temat ”Det okända”.  Universitetet är en av huvudmännen till Vetenskapsfestivalen.  Hör gärna av dig om du är intresserad av att bidra till evenemanget! Jag planerar ett möte ganska snart för att spåna kring olika idéer och förslag kopplade till uppdraget om breddad rekrytering/deltagande och inkludering!

/Catherine

Samverkansinlärning (SI)-metodhandledarutbildningar och workshop
Samverkansinlärning (SI) är en pedagogisk modell som bygger på metoden där studenter träffas regelbundet i små grupper  (sk. SI-möten) och lär sig tillsammans. En särskild utbildad ”äldre” student- en SI-ledare, faciliterar möten. För närvarande har Göteborgs universitet ett tiotal utbildade SI-metodhandledare.  En SI-metodhandledare utbildar och handleder verksamma SI-ledarna på institutionen/fakulteten. SI tillämpas av universiteten inom och utanför Sverige som en strategi för breddat deltagande.  Vid GU har SI genomförts på Naturvetenskapliga fakulteten och IT-fakultet.

Under hösten ges flera SI-metodhandledarutbildningar och workshopen ”Demystify SI” som en introduktion för de som vill veta vad SI är.  Se information på https://www.si-pass.lu.se/utbildning-och-ovriga-resurser/metodhandledarutbildning  
Ta gärna kontakt med mig om du vill veta mer om SI. 

/Catherine

GU söker nya studentambassadörer
Våra studenter har en viktig roll i vårt arbete med breddad rekrytering. De samtalar och bygger relationer med presumtiva studenter, långt innan det är dags för dem att göra studieval och  i olika samverkanssammanhang i samhället (t ex på kommunala bibliotek, muséer, konsthallar, ungdomsgårdar, skolor och idrotts-/föreningslokaler).  Det har varit en ära att arbeta ihop med dessa engagerade studenter och blivande samhällsaktörer. Deras medverkan i olika samverkansverksamhet är mycket uppskattad inom och utanför universitetet. Varje år rekryterar universitetet nya studentambassadörer och behöver er hjälp att nå ut till studenter i olika utbildningar och sprida information kring uppdraget som studentambassadör. Se https://studentportal.gu.se/examen-och-arbetsliv/studentambassador 

Bildbeskrivning: höst i Vasaparken

DURK-kurserna startar den 28 september
Nu startar de!  Universitetet sätter igång sex DURK-kurser inom skilda ämnen och på sex olika fakulteter i höst! Det är kurser som är öppna, nätbaserade och kostnadsfri för alla intresserade. Det är bl.a. ett sätt att sänka tröskeln för de som är intresserade av att studera och inte tidigare läst på universitet och/eller yrkesverksamma att skaffa ny eller ökad kunskap. Inom kort kommer mer information om kursregistrering, kursinnehåll och genomförandet mm på en särskild index webbsida (publiceras inom kort).  Hjälp oss då att sprida information om DURK-kurser!   

Arbetsgruppen Breddad rekrytering, Mångfald och Inkludering inom Samverkansprogrammet KLL
I förra bloggen nämnde jag regeringens fyra samverkansprogram som omfattar flera arbetsgrupper i varje samverkansområde. Inom samverkansprogram med fokus på Kompetensförsörjning och livslångt lärande (KLL) ingår den nya arbetsgruppen 9: Breddad rekrytering, mångfald och inkludering. Vi har precis startat gruppen och håller på med att utforma mål och syfte med arbetet som ska pågå till juni 2022.  I denna arbetsgrupp (såsom i alla samverkansprogrammen) ska akademi, näringslivet, offentlig sektor och det civila samhället samverka, och i detta fall  kring arbetet med att främja breddad rekrytering, mångfald och inkludering inriktad på kompetensförsörjning och livslångt lärande.  Arbetsgruppen 9 leds av Cecilia Christersson, vice-rektor för globalt engagemang och utmanings-baserat lärande vid Malmö universitet.   

EUTOPIA 2050 – WP5 om Breddad rekrytering och inkludering 
Vid GU samordnar jag arbetspaket 5 (WP5) med fokus på breddad rekrytering och inkludering inom EUTOPIA 2050 projektet.  Under hösten fortsätter arbetet kring att analysera kriterier och utforska områden för ”best practices” för inkludering,  utifrån den enkät som skickades ut till alliansens sex universitet i våras. Vid GU skickade in fakulteterna/institutionerna/gemensamma förvaltningen svar och nominerade sina ”best practices”. Fyra studenter från varje lärosäte kommer också senare i höst att medverka i det fortsatta WP5-arbetet med att bl.a. skapa verktygslåda och utforma vägen för implementering samt uppföljning  och rekommendationer.  Nästa EUTOPIA–vecka (den fjärde i raden) där ni kan ta del av vad som händer inom de olika fokusområdena inom EUTOPIA alliansens arbete är planerad under vecka 48. Mer information om detta kommer framöver!  Kontakta gärna GU:s projektgrupp om det är något ni undrar.


Våra kommande evenemang

  • Universitetet anordnar en digital workshop med tema Film,  i samarbete med kommunala bibliotek i Göteborg och  inom ramen för projektet Vuxna i Lärande den 9 november
  • Göteborgs universitet tillsammans med Världskulturmuseet och Nya Kompisbyrån arrangerar ett event på Världskulturmuseet under november-månad. Eventet ska vara en mötesplats för nya studenter i Sverige och etablerade studenter i Göteborg. Det blir en kväll med spännande föredrag, utställning och samtal med en ny kompis!  Jag återkommer med mer information och inbjudan som ni kan sprida till era studenter.  Återigen behöver vi tips från er när det gäller inspiratörer. Vi behöver lärare/forskare som kan sänka tröskeln inför fortsatta studier i olika forsknings- och utbildningsområden.  Ta gärna kontakt med mig och vi kan bolla med varandra kring ovan!  Tack så mycket på förhand.

Nya rapporter

/Catherine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *