Hejdå vinter – välkommen vår!

Den här vintern har minsann rusat förbi och nu går vi äntligen mot ljusare tider. Det känns som att det var igår som vi deltog i utbildningsmässorna Saco och Kunskap & framtid, men nu är det knappt en månad kvar tills nästa studentmässa kickar igång och även ansökningsperiod står runt hörnet. För att försöka summera våra nyheter så har Ny i Sverige slagit rekord i antalet åhörare, Zoom drop in har fått en ny tid och våra studenter kan nu ansöka om RIU på forskarnivå.

Bildbeskrivning: Vinter i Slottsskogen

Digitala studentmässor

I november deltog vi på utbildningsmässorna Kunskap & framtid samt Saco. Den gemensamma bilden vi fick under höstens mässor var att det dels var väldigt roligt att testa någonting nytt. Vi anser också att det varit bra med en digital mässa då besökare som kanske inte skulle haft möjlighet att resa långt och delta fysiskt, nu kunde besöka mässorna digitalt.

Men utbildningsmässorna innebar också en hel del nytt att hålla reda på, vilket stundvis kändes rätt rörigt. Kommande digitala mässor kommer säkert att ha bättre framförhållning och planering vilket kan göra oss lite mer förbereda på all ny teknik.

I vår kommer Saco att anordna en digital uppföljningsmässa och vi räknar med många, spännande vägledningsfrågor! Vi hoppas att ni är lika taggade som oss inför Saco mässan den 17-18 mars!

/ Katarina

RIU – nu även på forskarnivå

Vi vill påminna om att det nu är möjligt för elitidrottande studenter på GU att bli RIU-student på forskarnivå. Universitetsstudierna anpassas efter de förutsättningar man har som elitidrottande student.

Läs här för mer information

Ta även del av artikeln med Jonatan som kombinerar studier på forskarnivå med elitidrott

/ Thomas

Bildbeskrivning: Vinter i Göteborg Samhällsvetenskapliga biblioteket

Projektet Street Games academy

I januari genomförde Göteborgs universitet en digital utbildning baseras på samverkansinlärning (SI), med fokus på pedagogiskt ledarskap för alla medverkande idrottsledare och studenter från fem lärosäten i regionen. Studenter från olika delar av Göteborgs universitet deltog i utbildningen. Vidare integreras även forskning i projektet under vårterminen. 

/ Catherine 

Samarbete med kommunala bibliotek

Under våren fortsätter vi samarbetet med kommunala bibliotek i Göteborg. Universitetet kommer att genomföra en digital interaktiv workshop och samtal i samarbete med kommunala bibliotek och inom ramen för projektet Vuxna i Lärande. Vårens tema är afrikanska språk och under höstterminen är temat filmisk gestaltning.

Hör gärna av dig om du vill medverka och/eller har tips på olika forskare/inspiratörer som kan medverka framöver. Tack på förhand. 

/ Catherine 

Ny i Sverige – Vägen till universitetsstudier

Nu efter snart ett år av hemmaarbete både för oss och för studenterna så har vi blivit vana vid digitala, tekniska lösningar. De digitala föredrag som jag höll i under förra våren och nu i höstas var långt ifrån lika välbesökta som de tidigare fysiska träffarna. Min upplevelse är att de presumtiva studenterna med utländska studiemeriter har behövt längre tid att vänja sig de tekniska lösningarna och det har heller inte varit lika lätt att nå dem med information.

Mitt täta samarbete med olika SFI-verksamheter, Korta vägen, Folkhögskolor, Integrationscentrum m.fl. har hjälpt till att minska glappet mellan Göteborgs universitet och målgruppen. I början av februari höll jag i det senaste digitala föredraget och fick då 96 stycken deltagare. Långt fler än vad jag ens hade kunnat drömma om. Det kändes som vi tillsammans med verksamheterna verkligen nådde fram med information, och att målgruppen också kände sig mer hemma med tekniken. YES!

Vårt Zoom drop in på måndagar har också specifikt marknadsförts till målgruppen vilket också har gett resultat att fler besöker oss med frågor om det svenska utbildningssystemet, vad Göteborgs universitet har att erbjuda mm.

Kul att få motivera och inspirera målgruppen till högre studier.

/ Emma

Ny tid för Zoom drop in

På tal om Zoom drop in så har vi förskjutit vår drop in tid från klockan 9.00–10.00 till 12.00–13.00 på måndagar. Vi hoppades på att den nya tiden skulle locka fler besökare och på bara några veckor har vi märkt av en ökning! Nu hoppas vi på att ännu fler väljer att ställa sina korta och konkreta frågor till oss under lunchtimmen.

/ Katarina