Jul, jul, strålande jul

Nu när julstressen är på toppen av isberget med klappar som ska inhandlas, knäck som ska kokas och skinka som ska griljeras så vill vi önska alla våra kollegor en fröjdefull jul och berätta vad som hänt hos oss på sistone.

Höstens mentorprogram avslutat

Höstens omgång av mentorprogrammet Universitetsvän är nu till ända. Fem ledda träffar (oftast av Catherine) har studenterna och deras nyanlända adepter genomgått. Det har varit en ynnest att få följa relationer som växt fram och frågetecken som rätats ut till utropstecken. Sista träffen avslutades med en utvärdering och ord som ”lärorikt”, ”utvecklande” och ”100% bra” använde deltagarna själva för att beskriva programmet.

/Catherine, Emma och Sara

Matchningsprogrammet Konsten att delta Väst

Första gruppen av ”Konsten att delta Väst” har avslutat sitt sex månaders långa matchningsprogram. Med fokus på ömsesidigt lärande och utveckling fick en etablerad konstnär/bild- och formgivare vara mentor till en kollega som är ny i Sverige. Programmet är en del av ett nationellt projekt och i Göteborg samverkar Kultur i Väst med GU i utformning av stödmaterial, samt introduktionsworkshops för deltagarna och en avslutande träff efter sex månader. Den 12 december hade första gruppen (av totalt tre som startades under 2019) sin avslutande träff. Det var ett känsloladdat ögonblick. Uppnådda mål ledde till nya utvecklingsmål för mentorsparen (t.ex. tematiska utställningar, studieresa i Mellanöstern, gemensam konstateljé och konstnärernas mammakollektiv). Mötet avslutades med att var och en tog med sig sina nya visioner i form av en rörlig bild. Det var otroligt lärorikt att få vara en del av dessa människors upplevelser och drömmar!
Det kan också nämnas att regeringen arbetar för att motverka snedrekrytering i konstnärliga utbildningar.

/Catherine

Universitetsgemensamt seminarium för breddad rekrytering och breddat deltagande

Den 11 december ägde det universitetsgemensamma seminariet rum. För många i publiken blev det tydligt att arbetet med breddad rekrytering är en kedja med många länkar och att det är viktigt att förstå hur olika processer och insatser hänger ihop. Information att ta del av i efterhand kommer inom en snar framtid läggas upp här.

/Catherine

Utbildningsmässor i Göteborg och Stockholm

November blev mässornas månad då vi bemannade både Kunskap & Framtid här i Göteborg och Sacomässan i Stockholm. Intensiva dagar, men kul att träffa så många intresserade presumtiva studenter och er kollegor. Klappa sjögurka och sjöstjärnor samt göra sin egen tygkasse visade sig vara populärt bland besökarna i Göteborg.

/Emma, Sara och Thomas

GU:s workshopturné

Efter att ha genomfört inspirationsworkshops i samarbete med Biskopsgården och Backa bibliotek, fortsätter turnén till Gamlestaden. Tillsammans med forskare från litterär gestaltning, språk och litteraturer samt studentambassadörer förbereds nästa workshop som äger rum på Världslitteraturhuset den 18 februari, kl. 17-19.

/Catherine

Europeiska samarbetsprojektet RPL in practice

Under 2019–2021 ingår GU och KTH i ett europeiskt samarbetsprojekt som handlar om validering och bedömning av reell kompetens. Övriga länder som deltar är Island, Irland, Kroatien och Österrike. I Sverige är det UHR som leder projektet och vår samordnare för validering Pernilla Hultberg är med från GU. Läs även mer om Valideringsdelegationen här.

/Catherine

Fortbildning om RIU för studievägledare

Studievägledarna Malin Eskesjö Hansson och Anne-Lee Lööf deltog 25-26 november i en fortbildning om RIU-verksamhet som anordnades av Riksidrottsförbundet.
Det är nu sex studievägledare från GU som gått denna fortbildning och deras erfarenhet och synpunkter kommer jag och Astrid Schubring (projektledaren för RIU) ta del av i den fortsatta utvecklingen av RIU på Göteborgs universitet.
Jag hoppas ni alla sett artikeln om Felix och hans kombination av båtracing och akademiska studier. Intressant läsning!

/Thomas

Street Games Academy: idrotten som utbildningskatalysator

Nu har rekryteringen och utbildningen av en grupp studentambassadörer som ska leda studieträffar för idrottande ungdomar genomförts. Idag startar vi dialogmöten med de två idrottsklubbar som GU ska arbeta med efter nyår, inom ramen för detta projekt, nämligen Östra IF i Bergsjön och Geesgud UF på Hisingen. 

/Catherine

Ny sida för universitetets initiativ för nyanlända och integration

Under hösten har vi varit delaktiga i omarbetandet av den gamla sidan ”Refugees” på GU:s webb. Vår kommunikatör Jessica Pamp höll i dirigentpinnen inför en orkester med ett stort antal medarbetare över hela universitetet som arbetar med frågorna. Resultatet är en samlingssida som ger besökaren en överblick av universitetets initiativ för nyanlända och integration. Kika gärna på sidan här.

/Catherine, Emma och Sara

Supplemental instruction/Samverkansinlärning

Metodhandledargruppen fortsätter att arbeta med att förankra och initiera pilotverksamhet på fler utbildningar. Under våren påbörjades SI på ämneslärarkurser i matematik och fysik. I höst startades SI-verksamhet på två program på IT-fakultet. Det finns för närvarande 12 utbildade SI-metodhandledare på GU. För de intresserade äger nästa metodhandledarutbildning rum i Lund 3–5 februari. 

/Catherine

Nätverket Eutopia för friare rörliget

Den 1 december blev startskottet för nätverket EUTOPIA:s treåriga samarbetsprojekt som består av sju arbetspaket. Jag kommer ansvara operativt för GU:s insats i arbetspaket 5 med arbetstiteln: ”Promoting inclusion and open societies”.  Vice-rektor Fredrika Lagergren Wahlin är ansvarig för paketet på ledningsnivå. Mer om detta framöver.

/Catherine

Arbetet med breddad rekrytering ska utvärderas

Som ett brev på posten fick landets lärosäten detta viktiga meddelande inför det nya året. Detta kommer vi få arbeta med mycket framöver.

/Catherine

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Från oss alla, till er alla: en riktigt GOD JUL!

/Emma, Sara, Thomas och Catherine