Vi närmar oss terminsavslutning

Vår ljuva blomstertid är här och det är något som med säkerhet inte kommer att ställas in. I detta inlägg kommer vi att bland annat summera ansökningsperioden, berätta om det senaste inom breddad rekrytering samt tipsa om ett intressant webbinarium!


Hur gick det nu då?

I förra inlägget befann vi oss i mitten av ansökningsperioden och då var omställningen i fokus. För den allmänna studievägledningen startade ansökningsperioden ganska lugnt, för att bli mer hektiskt de två sista veckorna. Många av dem som bokade tid hos oss valde att boka ett Zoomsamtal men de sista dagarna var vi främst uppbokade för korta telefonsamtal. Under ansökningsperioden vägledde vi ungefär 300 personer. Riktigt kul att vi kunde hjälpa så många – och det hade inte gått utan de inlånade vägledarna Camilla Alvhage och Angelica Thell. Stort tack till er!

/Emma

Digital föreläsning med Studium

I början av maj blev jag inbjuden av Studium i Göteborg att hålla i ett föredrag för deras SFI-elever om universitetsstudier. Eftersom restriktionerna om distansundervisning fortfarande gäller så bad de mig hålla det i Google Meet, vilket var både spännande och ett helt nytt forum för mig att nå denna målgrupp. Ett nytt föredrag i samarbete med Studium är inbokat i september – lagom inför kommande ansökningsperiod. Även den kommer att ske på digitalt vis.

/Emma

Fortsatt utveckling av GU som Riksidrottsuniversitet

Som jag tidigare har nämnt i bloggen är det sex studievägledare på GU som har tagit del av fortbildning om RIU som har anordnats av Riksidrottsförbundet. Fem av dessa studievägledare kommer utgöra en referensgrupp i det fortsatta arbetet med att utveckla rutiner för introduktionen av nya RIU-studenter. Jag hoppas kunna återkomma i slutet av höstterminen med ett inspirationsmaterial som kan ge dig som arbetar som studievägledare förslag på rutiner för att introducera nya RIU-studenter på ett så bra sätt som möjligt.

Jag vill också passa på att meddela att vi nu har 124 RIU-studenter på Göteborgs universitet!

/Thomas

Webbinarium om gruppvägledning under masterarbeten – inbjudan från Danmark!  

NUAS grupp för studerandeadministration och vägledning bjuder in till webbseminarium med tema gruppvägledning under masterarbeten, fredag 9 juni klockan 13.00–13.45. Värd är University of Southern Denmark (SDU).

Notera att du behöver föranmäla dig för att få länk till inloggning, se nedan. Sprid gärna inbjudan nedan till studerandeadministration och vägledning på din fakultet eller institution!

Webinar on Thesis Groups

A Thesis Group is a counselling group designed to help students overcome the difficulties some students experience when writing their theses. These difficulties could be loneliness, the feeling of being under pressure or problems communicating with the Thesis Supervisor.

Learn more about Thesis groups on SDU:s website for students

On this webinar you will get to know a lot more about:

  • the reason for starting the group,
  • the theoretical background for the group,
  • practical information about the group,
  • our view on the future for Thesis Groups as well as other groups.

The webinar is being hosted by the General Study Counseling at SDU. The webinar is in English. When you sign up for the webinar with your email address you will receive a link to the webinar room the day before the webinar.

SIGN UP TO THE WEBINAR

/Catherine, Emma och Thomas

Uppstart för den universitetsgemensamma arbetsgruppen för breddad rekrytering

Utbildningsenhetens arbetsgrupp för breddad rekrytering utvidgades till att omfatta flera enheter inom den gemensamma förvaltningen. Ett uppstartsmöte ägde rum den 24 april med representanter från utbildningsenheten, forsknings- och innovationskontoret, kommunikationsenheten och Welcome services. Vi inväntar också framöver någon representant från International centre. Så småningom kommer det att vara aktuellt att vid vissa tillfällen att även adjungera ett fakultetsnätverk. 

Vid uppstarten medverkade också Fredrika Lagergren Wahlin, vice rektor, och Karin Jonsson, GU:s projektledare för EUTOPIA, för att öppna till diskussion kring olika möjligheter som kan omsättas till arbetsplan utifrån gruppens samlade kompetens och uppdrag.

/Catherine

Arbetet med breddad rekrytering är också igång inom EUTOPIA

Äntligen har de sex universiteten inom Eutopia-alliansen kommit igång i sitt arbete med arbetspaket 5. Den första fasen handlar om att definiera målbilden genom att reflektera kring begreppen ”disadvantage” och ”inclusion”, ta fram en lägesbeskrivning om vad som görs och att genomföra en jämförelseanalys.  Hela projektet kommer att pågå i tre år. 

Det övergripande målet för arbetspaket 5 – som handlar om breddad rekrytering – är bland annat att utforma ett gemensamt ramverk för identifiering av ”disadvantage” samt ta fram, utveckla och implementera strategier för ”inclusion”. Ett intensivt arbete pågår för att kunna leverera arbetspaketets första resultat i augusti.

På Göteborgs universitet har en arbetsgrupp bestående av Sylvi Vigmo (PIL-enheten), Katarina Borne (Uppföljning och analys), Josefine Alvunger och Jimmy Sand (Nationella sekretariatet för genusforskning) samt Elin Gunnarsson (GUS ordförande) involverats. Gruppen kommer även att förstärkas med forskare inom området. Tanken är att sprida och ta tillvara det som görs och utvecklas inom Eutopia så att det gagnar hela universitetet.

Den 28 maj bjöd Göteborgs universitet in till fokusgrupp workshopen Promoting inclusion and equal societies inom ramen för universitetets arbete inom Eutopias arbetspaket 5. Deltagarna bestod av bland annat ledningspersoner och ansvariga inom flera områden, lärare/forskare, studievägledare och kommunikatörer från Göteborgs universitet såväl som Chalmers, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde. Under två arbetspass arbetade de engagerat med flera frågeställningar. Det hela slutade med en inbjudan till en fortsättning som syftar till konkret samarbete framöver!  

/Catherine