Vi närmar oss terminsavslutning

Vår ljuva blomstertid är här och det är något som med säkerhet inte kommer att ställas in. I detta inlägg kommer vi att bland annat summera ansökningsperioden, berätta om det senaste inom breddad rekrytering samt tipsa om ett intressant webbinarium!


Hur gick det nu då?

I förra inlägget befann vi oss i mitten av ansökningsperioden och då var omställningen i fokus. För den allmänna studievägledningen startade ansökningsperioden ganska lugnt, för att bli mer hektiskt de två sista veckorna. Många av dem som bokade tid hos oss valde att boka ett Zoomsamtal men de sista dagarna var vi främst uppbokade för korta telefonsamtal. Under ansökningsperioden vägledde vi ungefär 300 personer. Riktigt kul att vi kunde hjälpa så många – och det hade inte gått utan de inlånade vägledarna Camilla Alvhage och Angelica Thell. Stort tack till er!

/Emma

Digital föreläsning med Studium

I början av maj blev jag inbjuden av Studium i Göteborg att hålla i ett föredrag för deras SFI-elever om universitetsstudier. Eftersom restriktionerna om distansundervisning fortfarande gäller så bad de mig hålla det i Google Meet, vilket var både spännande och ett helt nytt forum för mig att nå denna målgrupp. Ett nytt föredrag i samarbete med Studium är inbokat i september – lagom inför kommande ansökningsperiod. Även den kommer att ske på digitalt vis.

/Emma

Fortsatt utveckling av GU som Riksidrottsuniversitet

Som jag tidigare har nämnt i bloggen är det sex studievägledare på GU som har tagit del av fortbildning om RIU som har anordnats av Riksidrottsförbundet. Fem av dessa studievägledare kommer utgöra en referensgrupp i det fortsatta arbetet med att utveckla rutiner för introduktionen av nya RIU-studenter. Jag hoppas kunna återkomma i slutet av höstterminen med ett inspirationsmaterial som kan ge dig som arbetar som studievägledare förslag på rutiner för att introducera nya RIU-studenter på ett så bra sätt som möjligt.

Jag vill också passa på att meddela att vi nu har 124 RIU-studenter på Göteborgs universitet!

/Thomas

Webbinarium om gruppvägledning under masterarbeten – inbjudan från Danmark!  

NUAS grupp för studerandeadministration och vägledning bjuder in till webbseminarium med tema gruppvägledning under masterarbeten, fredag 9 juni klockan 13.00–13.45. Värd är University of Southern Denmark (SDU).

Notera att du behöver föranmäla dig för att få länk till inloggning, se nedan. Sprid gärna inbjudan nedan till studerandeadministration och vägledning på din fakultet eller institution!

Webinar on Thesis Groups

A Thesis Group is a counselling group designed to help students overcome the difficulties some students experience when writing their theses. These difficulties could be loneliness, the feeling of being under pressure or problems communicating with the Thesis Supervisor.

Learn more about Thesis groups on SDU:s website for students

On this webinar you will get to know a lot more about:

  • the reason for starting the group,
  • the theoretical background for the group,
  • practical information about the group,
  • our view on the future for Thesis Groups as well as other groups.

The webinar is being hosted by the General Study Counseling at SDU. The webinar is in English. When you sign up for the webinar with your email address you will receive a link to the webinar room the day before the webinar.

SIGN UP TO THE WEBINAR

/Catherine, Emma och Thomas

Uppstart för den universitetsgemensamma arbetsgruppen för breddad rekrytering

Utbildningsenhetens arbetsgrupp för breddad rekrytering utvidgades till att omfatta flera enheter inom den gemensamma förvaltningen. Ett uppstartsmöte ägde rum den 24 april med representanter från utbildningsenheten, forsknings- och innovationskontoret, kommunikationsenheten och Welcome services. Vi inväntar också framöver någon representant från International centre. Så småningom kommer det att vara aktuellt att vid vissa tillfällen att även adjungera ett fakultetsnätverk. 

Vid uppstarten medverkade också Fredrika Lagergren Wahlin, vice rektor, och Karin Jonsson, GU:s projektledare för EUTOPIA, för att öppna till diskussion kring olika möjligheter som kan omsättas till arbetsplan utifrån gruppens samlade kompetens och uppdrag.

/Catherine

Arbetet med breddad rekrytering är också igång inom EUTOPIA

Äntligen har de sex universiteten inom Eutopia-alliansen kommit igång i sitt arbete med arbetspaket 5. Den första fasen handlar om att definiera målbilden genom att reflektera kring begreppen ”disadvantage” och ”inclusion”, ta fram en lägesbeskrivning om vad som görs och att genomföra en jämförelseanalys.  Hela projektet kommer att pågå i tre år. 

Det övergripande målet för arbetspaket 5 – som handlar om breddad rekrytering – är bland annat att utforma ett gemensamt ramverk för identifiering av ”disadvantage” samt ta fram, utveckla och implementera strategier för ”inclusion”. Ett intensivt arbete pågår för att kunna leverera arbetspaketets första resultat i augusti.

På Göteborgs universitet har en arbetsgrupp bestående av Sylvi Vigmo (PIL-enheten), Katarina Borne (Uppföljning och analys), Josefine Alvunger och Jimmy Sand (Nationella sekretariatet för genusforskning) samt Elin Gunnarsson (GUS ordförande) involverats. Gruppen kommer även att förstärkas med forskare inom området. Tanken är att sprida och ta tillvara det som görs och utvecklas inom Eutopia så att det gagnar hela universitetet.

Den 28 maj bjöd Göteborgs universitet in till fokusgrupp workshopen Promoting inclusion and equal societies inom ramen för universitetets arbete inom Eutopias arbetspaket 5. Deltagarna bestod av bland annat ledningspersoner och ansvariga inom flera områden, lärare/forskare, studievägledare och kommunikatörer från Göteborgs universitet såväl som Chalmers, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde. Under två arbetspass arbetade de engagerat med flera frågeställningar. Det hela slutade med en inbjudan till en fortsättning som syftar till konkret samarbete framöver!  

/Catherine

Hej såhär halvvägs in i vårterminen

Att hitta andra rutiner och ställa om verksamheten och vår vardag är något som ligger på allas läppar i dagsläget. Det är också svårt att inte nämna elefanten i rummet (covid-19) även i detta forum. Ansökningsperioden är snart över och det är bara en liten del av det vi kommer att bjuda på i detta inlägg.

Ansökningsperioden börjar lida mot sitt slut

Nu när Sara har gått på föräldraledighet ser bemanningen under ansökningsperioden något annorlunda ut vid den allmänna studievägledningen. Jag (Emma) tillsammans med Catherine Gillo Nilsson, Thomas Jonsson samt de inlånade vägledarna Camilla Alvhage och Angelica Thell är vi som arbetar under ansökningsperioden. Även efter omställningen fortsätter vi att erbjuda studenter tre olika kontaktmöjligheter utefter behov såsom korta eller längre telefonsamtal och Zoomsamtal.

Nu när en del företag behöver permittera personal har vi också märkt en ökning av samtal från presumtiva studenter som känner ovisshet inför framtiden och kanske inte haft tanken på att studera tidigare. Dessa samtal kan handla om att förklara utbildningsystemet och klassisk vägledningsmetodik inåt, utåt och framåt. Till alla kollegor där ute, nu kör vi sista rycket!

/Emma

Sjunde upplagan av mentorsprogrammet Universitetsvän

För sjunde gången i rad startade jag (Catherine) och denna gång Emma en introduktionsutbildning inom mentorprogrammet Universitetsvän den 10 mars. Programmet genomförs i samarbete med Integrationscentrum i Göteborg. Mentorer och adepter träffades för första gången och påbörjade en mentorsrelation.

Vid första tillfället var det fokus på att lära känna varandra och sätta ramarna för hur mentorskapet skulle se ut. Deltagarna beskrev sig själva som personer som integrerar sig för att skapa en bra framtid, har fokus på utveckling i full fart samt är intresserade av att bygga broar mellan människor. Det var många djupa insikter och samtidigt skratt när de samtalade utifrån upplevelsebaserade övningar kring bland annat stödjande relation och verbal och icke-verbal kommunikation.

Vårterminens omgång av mentorprogrammet hann enbart genomföra sin första träff innan beslutet om hemarbete och distansundervisning togs. Efter att vi meddelat deltagarna att mentorprogrammet ställs in tills vidare, var det många som ville fortsätta att hålla kontakt och stötta varandra och fortsätta sitt mentorskap på egen hand. Vi kommer att fortsätta hålla kontakt med mentorsparen och följa hur det har gått för dem.

/Catherine, Emma

Utbildningsenhetens arbetsgrupp för breddad rekrytering och breddat deltagande utvidgas

Det universitetsgemensamma arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande har ett brett perspektiv och det behövs nära samarbete mellan olika delar av verksamheten. Därför har den nuvarande arbetsgruppen inom området utvidgats till att omfatta flera enheter inom den gemensamma förvaltningen. Vid vissa tillfällen kommer det även att vara aktuellt att adjungera ett fakultetsnätverk till gruppen. Jag ser fram emot vårt fortsatta arbete inom området!

/Catherine

Seminarium med tema validering 17 april via Zoom

Alla som redan har anmält sig till fortbildningsseminariet Tema Validering vid Göteborgs universitet behöver inte oroa sig att seminariet blir inställt. Det kommer att genomföras via Zoom och med samma upplägg som är planerat.

Vi kommer att skicka ut mejl till alla deltagare med viktig information inför seminariet. Vi kommer att bjuda på en annorlunda, spännande träff med engagerande presentationer, diskussioner i stor grupp såväl som i smågrupper. Ni kommer att få tid att ”umgås” virtuellt med några kollegor och reflektera tillsammans kring aktuella frågeställningar inom ämnet validering vid Göteborgs universitet. Väl mött!

/Catherine och Thomas

Möjlighet att bilda intressegrupper och kollegiala handledningsgrupper

Under 2016 bildades fakultetsövergripande intressegrupper och kollegiala handledningsgrupper för studie- och karriärvägledare. Utöver gemensamma nätverksträffar för introduktion och återkoppling har grupperna arbetat självständigt.

Vid 2019 års sista fortbildningsseminarium ”Open space och utvecklingsarbetet” identifierades och diskuterades åtta utvecklingsområden. Dessa områden kan ge inspiration till de som vill starta en intressegrupp och fortsätta arbeta ihop med kollegor utifrån ett bestämt tema. 

Det finns också möjlighet för de som är intresserade att starta upp nya kollegiala handledningsgrupper.

Om du vill ta initiativ till eller delta i en specifik intressegrupp eller kollegial handledningsgrupp, mejla thomas.jonsson@gu.se för att anmäla ditt intresse!

/Thomas

Vidareinformatörsträffen gav goda dialogmöjligheter

Som bekant genomfördes besöksdagen den 10 mars och tidigt samma morgon hade vi anordnat en vidareinformatörsträff för studievägledare och vidareinformatörer från Göteborg och dess kranskommuner. Fokus på träffen var att lyfta lite nyheter från universitetet och ge möjlighet att skapa en bra dialog.

Detta år presenterades den allmänna studievägledningen, Antropologprogrammet, IT-fakulteten och särskilt pedagogiskt stöd. Sektionen för antagning skulle också ha informerat om sina nyheter men tvingades ställa in sin medverkan på grund av sjukdom. Totalt närvarade 16 vidareinformatörer från Göteborg med omnejd samt även hela vägen ifrån Strömstad.

/Emma

Läxhjälp via fotbollsklubben lärorikt för båda parter

Äntligen är Street Games Academy i full gång med utbildade GU-studentambassadörer som läxhjälpsledare på Geesgud UF på Hisingen och Assyriska BK i Frölunda. Det är nu omkring 25 elever per klubb (i 8–15-årsåldern) som deltar varje vecka före träningen. Stort tack för våra engagerade studentambassadörer – som tycker att de också lär sig en hel del i interaktion med barnen/ungdomarna och idrottsledare i dessa stadsdelar.

Studenter som ska skriva sin kandidat-, magister- eller masteruppsats och är intresserade av att forska kring någon aspekt av projektet är välkomna att ta kontakt med mig. Sprid gärna denna inbjudan till era studenter!

/Catherine

Poesi och modersmålsdiskussioner på inspirerande workshop

Workshopen i Världslitteraturhuset var en uppskattad tillställning där deltagarna fick reflektera kring bland annat flerspråkighet, skrivande och läsande. Kvällens inspiratörer var doktoranden Jennifer Hayishida (HDK-Valand) och Britt Olinder (professor emeritus från Institutionen för språk och litteraturer).

Jennifer fick deltagarna att prata och skriva om första mötet med modersmålet och insikten om hur det kändes att kunna utnyttja språk och kommunicera. Britt läste poesi högt och diskuterade innehållet i ett antal dikter. Workshopen avslutades med att alla fick bidra med ett par rader till gemensam dikt om kvällens upplevelser. Medverkade gjorde även en studentambassadör som delade med sig av sina tankar kring sin väg att bli lärare i framtiden.

/Catherine

Kickoff inom Eutopia för ett inkluderande universitet

Eutopias arbetspaket 5 (WP5 – Promoting inclusion and equal societies) hade sin kickoff den 5–6 mars. Tillsammans med representanter från Nationella sekretariatet för genusforskning och vice-ordförande i Göteborgs universitets studentkårer (GUS) deltog jag, Catherine (som GU-samordnare för WP5) i ett inspirerande uppstartsmöte med de fem partneruniversiteten inom Eutopiaalliansen för att strukturera arbetet med att utveckla strategier för att skapa ett öppet, tillgängligt och inkluderande universitet. Vi vill samarbeta kring vad vi föreställer oss som ett Eutopiauniversitet.

Arbetet kommer att organiseras i tre steg med bland annat definitioner av begrepp och ramverk som främjar inkludering (inklusive jämförelseanalys), kartläggning och kritisk analys av insatser (bland annat med hjälp av forskning inom området och intersektionell analys), utformning av inkluderande utbildningsformat samt implementering och utvärdering. Roligt och lärorikt med ett nära samarbete med Fredrika Lagergren Wahlin som ansvarar för WP5 samt kollegor från PIL-enheten, Nationella sekretariatet för genusforskning samt studentrepresentant från GUS!

/Catherine

Stipendium till framgångsrik RIU-student

RIU-studenten Viktoria Karlsson har framgångsrika dubbla karriärer.

Mellan hopp och studier (nyhet i Studentportalen)

/Thomas

Vårhälsning från oss!

Våren knackar på dörren och med det följer ljusare dagar, varmare väder och möjlighet till mer tid ute. Passa på att njut av solsken, D-vitaminer och en välförtjänt ledighet. Glad påsk från oss!

/Emma, Catherine och Thomas

Gula påskliljor i en kruka mot en gul husfasad.
Påskliljor från Emmas trädgård. Foto: Emma Karlander.