Hösten rusar iväg och året börjar gå mot sitt slut.

Tänk att vi redan är inne i slutet av november! Man undrar ju lite vart den här hösten tog vägen? Vi på den allmänna studievägledningen hade rustat upp för en hektisk ansökningsperiod, men även den blåste förbi och tog med sig en hel månad i ett svep. Nu när ansökningsperioden är över fortsätter uppdragen kring breddad rekrytering och breddat deltagande. Sara är äntligen tillbaka på jobbet och en spännande nyhet är att doktorander nu får ansöka till RIU.

Ansökningsperioden

Den kraftiga ökningen av sökande till landets högskoleutbildningar gav oss en föreställning om ett ökande vägledningsbehov under höstterminens ansökningsperiod. I år stod vi redo med fem vägledare som bemannade den allmänna studievägledningen och erbjöd vägledning på distans i form av telefonsamtal på 15 minuter respektive 40 minuter, vägledning via Zoom 40 minuter, samt drop in via Zoom.

Höll prognosen?
– Nej, ansökningsperioden blev inte lika stormig som vi hade förutspått, men vi har haft många vägledningssamtal och sammanfattningsvis en bra ansökningsperiod!

Vi har även märkt av att allt fler studenter börjat boka in vägledning via Zoom, vilket resulterat i att vi nu i november utökar Zoomtiden från 40 minuter till 60 minuter. Vi anser att Zoomverktyget är det närmaste vi kan komma ett fysiskt vägledningssamtal genom möjligheten att dela skärm, skicka filer och använda oss av olika vägledningsverktyg såsom Whiteboard, som blivit en personlig favorit.

/Katarina, Catherine, Emma, Sara och Thomas

Back in business

Nu är jag åter i tjänst efter att ha förärats med ännu en son (Aste, född i mars och urgullig, tackar som frågar!). Jag arbetar 60% detta läsår och min arbetstid fördelas på följande arbetsuppgifter:

  • Studievägledning
  • Samordnare för de studieadministrativa handböckerna (för grund- och avancerad nivå respektive forskarnivå)
  • Samordnare för ett semiarbetspaket (4.2.2) inom EUTOPIA. Semiarbetspaketet handlar om att de sex samarbetande universiteten ska ha varsin karriärambassadör (en student, för GU:s räkning Uwe Fromm på Master’s Programme in European Studies) som ska sprida karriärinformation till övriga studenter. Uwe och jag ska arrangera karriärworkshops online för EUTOPIAs studenter. Uwe ska även delta på de andra universitetens workshops och sprida innehållet till GU-studenter. Projektet varar i 3 år, och under denna period ska varje universitet bidra med totalt fem workshops. Tips på innehåll i karriärworkshops som kan locka europeiska studenter mottages tacksamt!

/Sara

Representerar GU och Västsverige

Jag är GU:s representant i Västsvenska studievägledarnätverket (tillsvidare) och jag är Västsvenska studievägledarnätverkets representant i den Nationella samverkansgruppen för studievägledare (2020-2022). Så snart jag har något att delge från dessa grupperingar så informerar jag här i bloggen samt skickar ut till er studievägledare via formella och informella kontaktvägar.

Just nu kan jag informera om:

  • Nästa webbcafé äger rum den 7 december 13.00-15.00. Ingela Bergmo Prvulovic delger sin forskning kring karriärvägledning. Länk skickas ut när jag har den. Här hittar du tidigare webbcaféer.
  • Den årliga konferensen för vägledare på samtliga lärosäten kommer 2021 arrangeras av Malmö universitet 19-21 maj. För första gången kommer konferensen vara digital.
  • Bli gärna medlem i LinkedIn-gruppen för Studievägledare inom SV högskolor och universitet.

/Sara

Bilden är en skärmdump tagen från linkedin.com

Visste du att det nu även är möjligt för doktorander att bli Riksidrottsuniversitetsstudent?

Vid Göteborgs universitet är det möjligt för elitidrottare att förbereda sig för livet efter idrottskarriären samtidigt som de är aktiva i sin idrott. Det kommer nu även gälla forskarutbildningen.

Som elitidrottande forskarstudent (doktorand) vid Göteborgs universitet kommer det nu bli möjligt att ansöka om att bli Riksidrottsuniversitetsstudent (RIU-student). Som RIU-student får doktoranden möjlighet att anpassa forskarstudierna så långt som det är möjligt efter de förutsättningar som man har som elitidrottare. Dessutom ingår en unik elitidrottsmiljö och man får tillgång till en rad mervärden som stödjer den dubbla karriären.

Mer information kommer inom kort lanseras på Göteborgs universitets hemsida.

Studentambassadörer som även är RIU-studenter!

Två av Göteborgs universitets studentambassadörer är också RIU-studenter. Om du har frågor eller om du vill hänvisa vidare presumtiva RIU-studenter så går det bra att göra det till:

Viktoria Karlsson – viktoriafriidrott@gmail.com
Miguel Palm – miguel-madureira@hotmail.com

/Thomas

Tillsammans ska vi göra skillnad!

Nu tar GU initiativ till att sparka igång samarbetet inom Lärosäten Väst (GU, Chalmers, Högskolan Borås, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde) med fokus på ett antal utvalda områden kopplade till breddad rekrytering och breddat deltagande. Exempel på samverkansinitiativ just nu är befintliga projekt med fokus på samverkan med omgivande samhälle, studentinitiativ inom och utanför universitetet, akademiskt språkstöd samt pedagogisk utveckling med fokus på inkluderande studier.

Samverkan mellan Welcome services, International centre och Utbildningsenheten

Den 9 november genomförde Welcome services, International centre och Utbildningsenheten workshopen ”International Student Experience Workshop” digitalt. Inbjudan gick ut till internationella studenter (free-movers såväl som utbytesstudenter). Workshopens syfte är att skapa en mötesplats för internationella studenter, ge återkoppling och samtala kring deras upplevelser av att studera vid Göteborgs universitet. Under workshopen diskuterade deltagarna frågor som berör förberedelse och vägledning inför utlandsstudier, välkomnande och social inkludering, erfarenheter under studierna (kursintroduktion, undervisning och lärandet samt examination och utmaningar (t ex mötet med ny studiekultur och miljö, corona-anpassningar), och vilka stöd de är medvetna om. I samarbete med två internationella studenter, erbjöd även Utbildningsenheten och Welcome services en interaktiv workshop om bl.a. lärstilar och motivation under oktober månad. 

Har du en kandidat till ”goda exempel”?

Ett annat arbete som pågår är att identifiera goda exempel som görs inom breddad rekrytering, breddad deltagande och inkludering på olika nivåer och delar av Göteborgs universitet. Detta syftar till att kunna vidareutveckla kunskapen kring universitetets insatser inom detta fokusområde, samt sprida dessa exempel till andra intresserade inom och utanför universitetet. Hör gärna av dig om du har kandidater till ”goda exempel” från din institution/fakultet. 

 /Catherine