Sköna höst är här

En terminsstart, en ansökningsperiod och hipps vips har nästan halva höstterminen passerat. Är det inte märkligt? Här kommer en summering av hur ansökningsperioden gått hos oss på den allmänna studievägledningen, hur våra föredrag för nyanlända har kommit igång, hur arbetet med RIU fortskrider samt hur späckad hösten är med insatser för breddad rekrytering och breddat deltagande.

Vi överlevde ansökningsperioden med råge

Jämfört med de senaste åren var vi i höst fyra vägledare centralt under ansökningsomgången 15 september – 15 oktober. Vi erbjöd dessutom både drop in och olika former av bokade samtal, istället för bara drop in. På grund av denna förändring har drop in fått en ny karaktär: det är endast till för korta och konkreta frågor. All fördjupad vägledning hänvisas till bokade samtal.

Och hur har det då gått?

– Jättebra! Vi har tydligt märkt att de bokningsbara tiderna är mer populära än drop in. De vägledare som haft bokade tider (vi har haft rullande schema) har oftast varit fullbokade, medan de som bemannat drop in på intet sätt varit nedsprungna. Totalt har vi hjälpt 193 personer under denna månad, varav 152 har valt att boka tid.

/Catherine, Emma, Sara och Thomas

Föredrag om universitetsstudier för nyanlända

Emma Karlander och Sara Birgerson håller föredrag för SFI-elever på Studium i Kviberg.

Nu när träden har börjat fälla sina löv vill vi ändå ta er tillbaka till sommaren 2019 och berätta vad vi arbetade med för att förbereda verksamheten. Vi la mycket fokus på att skapa ett nätverk av verksamheter och externa aktörer för att på bästa sätt nå målgruppen nyanlända. Nätverket består av företag som bedriver arbetsmarknadsinsatser i samverkan med Arbetsförmedlingen, SFI-skolor och föreningar. Nu i starten har fokus legat på att presentera att den allmänna studievägledning finns och vårt andra ben i tjänsten som är verksamheten för nya i Sverige. Vi har fått en hel del positiv respons och i början av september höll vi vårt första föredrag om högre studier för en grupp nyanlända på Studium i Majorna. Efter ansökningsperioden var det dags igen att hålla ytterligare ett föredrag för Studium i Kviberg. Den 28 oktober bjöd vi in externa aktörers deltagare att komma till oss på Rosenlundsgatan och lyssna på föredraget och möjlighet att ställa frågor. Vårt syfte med föredragen är att underlätta för den presumtiva studenten att planera och förbereda sig inför kommande studier. Vi går bland annat igenom det svenska utbildningssystemet, hur de ska få sina utländska meriter bedömda och hur de ansöker till högskola. Den målgrupp vi vänder oss till är presumtiva studenter som är nya i Sverige, som lägst har avslutat SFI D och har en utländsk gymnasieexamen.

/Emma och Sara

Aktuellt från RIU

I vecka 42 fanns 109 registrerade RIU-studenter på GU. Av dem var åtta internationella. Som säkert flera av er studievägledare har märkt så skickar jag numera alla nyskrivna överenskommelser till er för kännedom när jag träffar RIU-studenter.

Det händer då och då att RIU-studenter ansöker om att få tentera när de är utomlands på t ex träningsläger eller tävling. En sådan ansökan ska vara skriftlig och inlämnad fyra veckor innan tentamenstillfället. Om RIU-student eller studievägledare vill ha stöttning eller hjälp med förfrågan om möjlighet att tentera utomlands på lärosäte/konsulat el. dyl. så får ni gärna höra av er till mig.

Styrgruppen för RIU Göteborg (där representanter från GU, Chalmers, Göteborgs stad, kårerna och Västra Götalands idrottsförbund ingår) har beslutat att GU och Chalmers ska arbeta fram riktlinjer för RIU-verksamheten. Om allt går vägen kan ett sådant dokument vara färdigt till VT20.

/Thomas

Låt oss presentera Ravaka Ramanamisata och mentorprogrammet Universitetsvän

Ravaka Ramanamisata

När våra tjänster utlystes bestämdes också att ytterligare en person skulle arbeta 50% under 2019 med insatserna för presumtiva studenter som är nya i Sverige. Denna klippa heter Ravaka Ramanamisata och är utlånad till oss från Welcome Services. Ravaka har länge varit involverad i flera av de insatser som GU gör för nyanlända som vi nu tar över, så vi är ytterst tacksamma för detta expertstöd.


En av de verksamheterna vi nu tar över är mentorprogrammet Universitetsvän. Höstens omgång drog igång 8 oktober. Vi och våra medarrangörer Integrationscentrum hoppas att det blir en lyckad omgång. Starten var lovande!

/Emma och Sara

Antagnings- och behörighetsfrågor

Vi får en del antagnings- och behörighetsfrågor hänvisade till oss. Dessa ber vi er istället hänvisa till Sektionen för antagning.
Webb på svenska: https://utbildning.gu.se/anmalanochantagning/kontakt
Webb på engelska: https://utbildning.gu.se/education/admissions/contact

/Catherine, Emma, Sara och Thomas

Uppdateringar kring breddad rekrytering och breddat deltagande

Hösten är späckad med spännande aktiviteter som främjar breddad rekrytering och breddat deltagande!

Projektet Street Games Academy, som kombinerar idrott, kost, lärande och breddad rekrytering, är ett nystartat samverkansprojekt mellan Västra Götalands idrottsförbund, GU, Chalmers och Högskolan Väst. En grupp studentambassadörer utbildas och handleds för att tillämpa samverkansinlärning i projektets läxhjälpsverksamhet 1-2ggr/v på idrottsklubbar i utvalda stadsdelar. Projektet får stöd från VGR.
Tacksam om ni kan hjälpa mig nå era studenter för att inspirera dem att utnyttja projektet till sina uppsatser. Ambitionen är också att integrera forskning i samarbete med ett tvärvetenskapligt forskarteam.

Samverkansinlärning (SI) för breddat deltagande tillämpas också på fyra av våra institutioner där man har identifierat s.k. ”riskkurser” och erbjudit sedan SI-möten för alla studenter under kursen. GU har nu flera utbildade SI-metodhandledare.

Göteborgs universitet går på turné!  Workshops, som syftar till att väcka tanken på och avdramatisera fortsatta studier, genomförs i samverkan med kommunala bibliotek. Studentambassadörer som berättar om sin väg till studier och forskare som engagerar genom att prata om hur sin forskning berör människors vardag skapar nyfikenhet! Den första workshopen gick av stapeln den 26/9 i Biskopsgården. Framöver kommer resan att fortsätta till Backa, Lundby och Gamlestaden. Ni kan stötta denna verksamhet genom att tipsa mig om tänkbara ”inspiratörer” från olika forskningsfält. Turnén fortsätter även hösten 2020!

Riggat för workshop!

I workshopen”Make your own passport” tillverkar allmänheten och gymnasieelever “pass” och samtalar kring begreppen medborgarskap, statslöshet, gränser, och integration tillsammans med universitetsstudenter och -personal. Workshopen, som bygger på postdoktor Tintin Wulias forskning, integreras i skolundervisning och interkulturella insatser i samhället. I våras blev workshopen ett startskott till utveckling av en pedagogisk samverkansmodell mellan universitetet och skola. Workshopen som arena för interkulturella möten arrangerades även av GU, i samarbete med Vänersborgs konsthall och Support Group Network, i Vänersborgs Interkulturellt centrum den 23/10 och 29/10.

Göteborgs universitet i samhället!  Den 11 december 8.30-12.00 är det dags för universitetsgemensamt seminarium inom breddad rekrytering och breddat deltagande. Bland medverkande finns Naturvetenskapliga fakultetens vice-dekan för samverkan, regionutvecklare från Västra Götalandsregionen samt representanter från flera fakulteter och gemensam förvaltning. Ser fram emot att ni alla anmäler er!

Collegeutbildning på studiebesök. Den 6 november tar vi (Catherine, Emma, Sara) emot en grupp elever från Göteborgs Folkhögskola. Medverkar gör också studentambassadör, International Centres mobilitetsteam och universitetsbibliotek. Eleverna önskar få information om universitetsstudier, genomgång av universitetets stödfunktioner samt bibliotekets lärande resurser. Syftet med besöket är att avdramatisera universitetsstudier.

Välkommen till Include nätverksträff 4/12 på Högskolan Väst. Temat är lärosätenas ansvar för landsbygdsutveckling och att göra högre utbildning tillgänglig i hela landet.

/Catherine